Uuteen OmaVero-huijaukseen päätyy hakukoneen kautta

3:10
Verkkorikolliset tienaavat vuosittain miljoonia suomalaisten kustannuksella – nämä merkit voivat auttaa tunnistamaan rakkauspetoksen.

Kyberturvallisuuskeskus on saanut ilmoituksia uudesta OmaVero-teemaisesta huijauskampanjasta, Traficom tiedottaa.

Huijaussivustolle on päädytty siten, että eri hakukoneilla hakusana "OmaVero" on tarjonnut ensimmäisenä sponsoroituna hakutuloksena aidon näköistä kalastelusivua OmaVeron verkkosivujen nimissä.

Huijareiden maksamat mainokset saattavat joskus päätyä hetkellisesti hakukoneisiin tarjolle, vaikka palveluntarjoajat pyrkivät seulomaan haitallisia sivustoja pois hakutuloksista.

– Teemme viikoittain kalastelusivujen alasajopyyntöjä niiden poistamiseksi verkosta, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Niclas Koskinen tiedotteessa.

Tässä tapauksessa hakukoneen ehdottama huijauslinkki ohjaa mobiililaitteilla tietojenkalastelusivustolle.

Vastaavanlaisille tietojenkalastelusivustoille voi päätyä myös erilaisten huijausviestien kautta. Osassa viesteistä vastaanottajille väitetään, että he ovat oikeutettuja veronpalautuksiin tai heitä on pyydetty maksamaan jokin tietty summa takaisin verottajalle.

Traficom suosittelee viranomaisten ja pankkien sivustojen tallentamista kirjamerkkeihin, jotta oikea sivu on aina helposti käytettävissä.

– Mikäli epäilet joutuneesi haitalliselle sivustolle, kannattaa aina tarkistaa verkkosivun osoitekenttä, sillä siitä voi tunnistaa haitallisen sivun, Traficom ohjeistaa.

– Uudessa huijauksessa osoitteen ero voi olla pieni, esimerkiksi ylimääräinen pääte "-fi.org". Kaikilla mobiililaitteilla pääte ei URL-kentässä mahdu edes näkymään.

Jos on syöttänyt tietonsa tietojenkalastelusivustolle, tulee Traficomin mukaan olla kiireellisesti yhteydessä pankkiinsa ja tehdä asiasta rikosilmoitus.

– Nopealla reagoinnilla voidaan välttää tilien ja rahojen päätyminen rikollisten käsiin, Traficom muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja