Uusperhettä pyörittävä Toni Nieminen: Uskallan tarvittaessa ottaa vanhemman paikan

Toni Niemisen uusperheessä on vaimon lisäksi neljä tytärtä. Isyys on hänelle jatkuvaa muutosta ja kasvua.

– Tässähän näitä tyttöjä pyörii. Jokaista kokoa löytyy, hörähtää Toni Nieminen.

Niemisen perheeseen kuuluvat hänen tyttärensä, 8-vuotias Maija ja 10-vuotias Kerttu, sekä Heidi-vaimon kaksi tytärtä, 5-vuotias Saimi ja 8-vuotias Maija.

– Yritän puolustautua ylivoimaa vastaan. Minä olen se yksi tyhmä poika, joka on pakollinen pahe tässä orkesterissa, mies leukailee.

Kotona perheen kokoonpano vaihtelee jatkuvasti. Joskus paikalla on vain toisen vanhemman tyttäret, välillä ollaan yhdessä kaikkien lasten kanssa ja toisinaan pariskunta viihtyy kaksin.

Perheen arki on yhteispeliä

Ex-mäkihyppääjä toteaa, ettei mieti rooleja liikaa. Vaikka Niemiset ovat uusperhe, ei ketään ole tarkoitus korvata. Yhdessä he ovat yhtä ja samaa perhettä. Ja tytötkin tappelevat keskenään jo kuin siskokset konsanaan.

– Perheenä menemme ja touhuamme, ja se on luontevaa. Uskallan kyllä ottaa myös auktoriteettiroolin ja vanhemman paikan tarvittaessa.

Vaikkei Nieminen vierasta jämäkkänä olemista, hän myöntää olevansa helpommin vietävissä tyttöjen äiteihin verrattuna.

– Kai tytöt ajattelevat, että iskän kanssa voi elää kuin pellossa. Iskän kanssa onnistuvat karkki ja kepposet, Niemistä naurattaa.

Tänä syksynä koko perheen yhteinen innostus on keppostelun lisäksi ollut retkeily Nuuksiossa. Ulkoilun lisäksi uiminen on myös kovassa suosiossa.

Niemisillä on ollut myös perinteenä lähteä kerran kesässä risteilylle, mutta tänä kesänä laivareissulle ei ole ollut aikaa. Isänpäivänä tilanne korjataan, kun Nieminen lähtee tyttäriensä ja Heidin kanssa päivän mittaiselle risteilylle.

– Hyvää ruokaa, poreilua ammeissa ja sitten tytöt pääsevät vielä shoppailemaan tuliaiskarkit. Eiköhän siinä ole isänpäivän ainekset hyvinkin kasassa.

Isyys on elämänkoulu

Entinen mäkikotka vakavoituu miettiessään, mitä isyys tarkoittaa hänelle. Vanhemmuus on elinikäinen projekti, joka muuttaa miestä jatkuvasti tämän koko elämän ajan.

– Kun tytöt kasvavat, kehittyvät ja muuttuvat, isyyskin muuttaa muotoaan. Taaperoiden kanssa on se kakka-pissa-ralli, minkä jälkeen tulee uusia vaiheita. Itse mietin nyt kauhunsekaisin tuntein, että kohta meillä on talo täynnä vahvatahtoisia ja jääräpäisiä naisia, jotka ovat sen lisäksi teini-iässä, hän nauraa.

Hän toteaa, että isyyden myötä elämänarvot ovat menneet uusiksi. Aiemmin on tarvinnut huolehtia vain itsestään, nyt arjen ydin ja sen tärkein asia ovat lapset.

– Vanhemmuus on mielenkiintoinen ja mahtava elämänkoulu, Nieminen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat