Uusien kykyjen vahva näyttö

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen koulutusohjelman opiskelijat esittelevät lopputöitään muotinäytöksessä keskiviikkona 26. päivä toukokuuta. Näytös 10:n catwalkilla loistivat kekseliäisyys ja käytettävyys.

Mediakeskus Lumen salissa käy jännittynyt puheensorina hetkeä ennen valojen sammumista. Sali on täynnä väkeä. Nuorista suunnittelijoista ollaan laajalti kiinnostuneita, eikä ihme, sillä vaatesuunnittelun ja pukutaiteen koulutusohjelmasta valmistuu vuosittain monia lahjakkaita opiskelijoita.

Näytös10-muotinäytökseen mahtuu kaiken kaikkiaan yhdeksäntoista asukokonaisuutta. Mukana on niin taiteen kandidaattien kuin maistereidenkin lopputöitä. Opiskelijoiden idearikkaus kantaa mallistosta toiseen, eikä kuluneisiin ratkaisuihin ole haluttu sortua. Tuoreet kyvyt haluavat esitellä jotain uutta.

Mallistossa vilahtelee yllättäviä siluetteja, ja värien käyttö on monipuolista. Kekseliäitä kuoseja ja printtejä ei ole pelätty kokeilla. Jokaisessa mallistossa on oma selkeä näkemyksensä, mutta liikakokeilevuudelta on vältytty. Vaikka työn lopputuloksessa näkyy persoonallinen ote, siinä on jotain, mihin tarttua.

Taiteen maisteriksi valmistuva Emmakaisa Soisalo kuvailee mallistoaan ”suht kaupalliseksi”, sillä hän haluaa tehdä käyttövaatteita. Kaupallinen mallisto voi poikia myös töitä. Omaa näkemystään Soisalo ei ole kuitenkaan unohtanut, sillä hänen mallistonsa lähtökohtana toimii värisokeuden tutkiminen.

– Monet miesten malliston väreistä ovat samat kuin ne värit, jotka värisokea näkee naisten mallistossa, kertoo Soisalo.

Opiskelijat ovat tänäkin vuonna inspiroituneet hyvin monenlaisista eri teemoista. Sen vuoksi myös mallistot ovat keskenään vaihtelevia ja monipuolisia. Maisteriksi valmistuva Nina Jatuli kiittelee Taideteollista korkeakoulua hyvätasoisesta opetuksesta ja tarjoutuneista mahdollisuuksista. Hän tähtää tulevaisuudessa oman vaatemerkin perustamiseen, joka on monelle valmistuvalle opiskelijalle haaveena.

Soisalo ei halua hoppuilla oman vaatemerkin kanssa.

– Haluan jatkaa freelancerina suunnitteluprojekteja ja suunnata jossain vaiheessa hetkeksi ulkomaille, hän linjaa.

Valmistumisen kynnyksellä nuorille suunnittelijoille tarjoutuu paljon mahdollisuuksia, joista jokainen löytää itselleen sopivimman.

Teksti ja kuvat: Evelin Kask

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja