Uusi tutkimus Suomen punkeista: Joka kolmas punkki kantaa jotain tautia – eniten tauteja etelärannikolla

Haapasaari on yksi Suomen pahimmista punkkipaikoista 1:44

Turun yliopiston laajan punkkitutkimuksen mukaan noin joka kolmas puutiainen kantaa ainakin yhtä tautia ja kaksi prosenttia useampaa kuin yhtä.

Yliopisto on kerännyt tiedot kansalaisten keräämistä ja lähettämistä punkeista.

Tutkimuksen mukaan tavallisista puutiaisista 30 prosenttia kantaa tautia ja taigapunkeista 24. Tavalliset puutiaiset kantavat useammin kahta tautia. Yleisin punkkien kantama tauti oli borrelioosia aiheuttava bakteeri. Sitä löytyi 17 prosentista puutiaisista.

Tauteja eniten etelärannikolla

Tuoreen tutkimuksen mukaan punkkien aiheuttamia tauteja tavataan eniten Suomen etelärannikolla, jossa esiintyy vain tavallista puutiaislajia. Keski-Suomessa tauteja esiintyy lähes sama määrä, mutta alueella tavataan molempia punkkilajeja. Pohjois-Suomessa esiintyy lähinnä taigapunkkia.

– Puutiaisten taudinaiheuttajakantajuus ei siis suoraan korreloi leveyspiiriin. Kun tarkastelimme kantajuutta lajin sisällä, havaitsimme, että korkeimmat kantajuudet löytyivät itse asiassa alueilta, joissa esiintyy vain toista lajia, eli joko Etelä- tai Pohjois-Suomesta. Kummankin puutiaislajin osalta kantajuus oli pienempi alueella, jossa lajit elävät rinnakkain, eli käytännössä Keski-Suomessa ja Pohjanmaan rannikolla.

– Alueen pienempään taudinaiheuttajamäärään saattaa vaikuttaa muun muassa alueen sademäärä, etäisyys rannikosta tai vesistöistä, kasvillisuus sekä isäntäeläimet. Alueen puutiaistiheyden tiedetään vaikuttavan myös taudinaiheuttajakantajuuteen, mutta keräysmenetelmämme takia emme voi suoraan ottaa huomioon alueiden puutiaistiheyksiä, tohtorikoulutettava Maija Laaksonen Turun yliopistosta toteaa.

20 000 punkin aineisto

Turun yliopisto sai kansalaisilta yhteensä 20 000 puutiaisen aineiston tutkimustaan varten.

Punkeista löydettiin muun muassa neljää eri borrelioosia aiheuttavaa bakteeria, pilkkukuumetta aiheuttavia bakteereita, anaplasmoosia sekä nautojen laidunkuumetta aiheuttavaa bakteeria sekä naudan punatautia aiheuttavaa alkueläintä.

Kansanterveyden kannalta merkittävimmät sairaudet ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Turun yliopisto tutki jo aiemmin puutiaisaivokuumeen esiintyvyyttä ja tuoreessa tutkimuksessa haluttiin keskittyä bakteerien ja alkueläinten aiheuttamiin tauteihin.

Lue myös:

    Uusimmat