Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Uusi suomalainen innovaatio auttaa ehkäisemään vatsasyöpää

Kuva: futureimagebank.com
Kuva: futureimagebank.comCopyright: MTV Oy-Shutterstock
Julkaistu 25.05.2010 10:35(Päivitetty 25.05.2010 10:35)

Uusi suomalainen innovaatio vähentää syöpää aiheuttavan aineen, asetaldehydin, määrää ruoansulatuskanavassa.

Jopa sadoillatuhansilla ihmisillä Suomessa on kohonnut riski sairastua vatsasyöpään asetaldehydialtistuksen vuoksi. Maailmanlaajuisesti asetaldehydialtistus on osallisena noin 40 prosenttiin syövistä eli neljään miljoonaan syöpätapaukseen vuodessa.

Suomalaiset ovat keksineet ensimmäisenä maailmassa keinon vähentää karsinogeenisen eli syöpää aiheuttavan asetaldehydin määrää ihmisen elimistössä. Suomalaistutkijat ovat löytäneet asetaldehydille eräänlaisen vasta-aineen, L-kysteiinin. L-kysteiiniä voidaan ottaa kapselina, jolloin se sitoo asetaldehydin mahalaukussa kemiallisesti ja tekee sen toimintakyvyttömäksi.

- L-kysteiini tekee sen, että asetaldehydi ei pääse tekemään solu- tai tumamuutoksia, joita se muuten tekisi, tarkentaa professori Mikko Salaspuro.

Asetaldehydi yhtä vaarallinen kuin tupakka

Kuva: futureimagebank.com
Kuva: futureimagebank.comCopyright MTV Oyj/futureimagebank.com, 2007

Asetaldehydia muodostuu ihmisessä aineenvaihdunnan tuotteena, esimerkiksi kun käytetään alkoholia. Normaalitilanteessa maksa hajottaa asetaldehydin, mutta mikäli tietyt muut tekijät ovat olemassa, saattaa seurauksena olla vakava sairaus.

- WHO luokitteli asetaldehydin viime vuoden lokakuussa ykkösluokan karsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Ja sehän tarkoittaa sitä, että aine on luokiteltu samaan ryhmään kuin erittäin tunnetut karsinogeenit asbesti ja tupakansavu, kertoo Biohit Oy:n proviisori Tuuli Marvola.

Asetaldehydi on verrattain uusi asia tiedemaailmassa ja siihen nähden Suomessa on paljon tutkijoita aiheen kimpussa. Professori Salaspuron mukaan asetaldehydin suhteen ollaan nyt samassa tilanteessa kuin kolesterolin suhteen oltiin 50 vuotta sitten.

- Jos verrataan tilannetta kolesterolitutkimukseen, niin pelkästään Meilahden alueella on enemmän kolesterolitutkijoita kuin koko maailmassa asetaldehydin tutkijoita. Silti Suomi on asetaldehydin kohdalla tutkimuksen kärkimaa.

Kuka kuuluu riskiryhmään?

Kuva: futureimagebank.comKuva: futureimagebank.comCopyright MTV Oyj/futureimagebank.com, 2007

Nykytietämyksen mukaan asetaldehydialtistus on osallisena noin 40 prosenttiin kaikista todetuista syöpätapauksista maailmassa, mikä tarkoittaa noin neljä miljoonaa uutta syöpätapausta vuosittain. Eikä asetaldehydi aiheuta pelkästään ruoansulatuskanavan syöpiä.

- Näihin neljään miljoonaan tapaukseen sisältyy suu-, ruokatorvi-, maha- ja paksusuolisyöpien lisäksi myös keuhkosyöpätapauksia, koska tupakansavussakin on asetaldehydiä, proviisori Tuuli Marvola kertoo.

Ihminen kuuluu riskiryhmään, jos maha on hapoton tai vähähappoinen. Vähähappoisuus voi johtua perinnöllisestä autoimmuunisairaudesta tai siitä, että mahan limakalvo on tulehduksen seurauksena tuhoutunut. Vähähappoisuutta ilmenee myös niillä, jotka käyttävät pitkään haponestolääkkeitä.

- Jos mahan happamuus vähenee, pystyvät mikrobit helposti tuottamaan mahassa asetaldehydiä, jolloin syöpäriski kasvaa. Selkeän riskiryhmän muodostavat myös ne, joilla on helikobakteeri-infektio, koska helikobakteerit ovat erittäin tehokkaita asetaldehydin tuottajia. Riskiryhmään kuuluminen on helppo todeta verikokeella, sanoo professori Mikko Salaspuro.

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock
Lähde: Biohit Oy

Lisää aiheesta:

Vantaalaisen Jennin rottweiler yllätti perheensä: 11-viikkoinen Marlo opetteli skeittamaanPoltatko tällaisia kynttilöitä? "Kannattaa välttää"Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseenVerkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:35
    Hyvän mielen jutut

    Vantaalaisen Jennin rottweiler yllätti perheensä: 11-viikkoinen Marlo opetteli skeittamaan

  • Eilen19:15
    Sisäilma

    Poltatko tällaisia kynttilöitä? "Kannattaa välttää"

  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen14:11
    Toyota

    Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseen

  • Eilen14:05
    Ilmiöt

    Verkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?