Mainos

Uusi suomalainen innovaatio auttaa ehkäisemään vatsasyöpää

Uusi suomalainen innovaatio vähentää syöpää aiheuttavan aineen, asetaldehydin, määrää ruoansulatuskanavassa.

Jopa sadoillatuhansilla ihmisillä Suomessa on kohonnut riski sairastua vatsasyöpään asetaldehydialtistuksen vuoksi. Maailmanlaajuisesti asetaldehydialtistus on osallisena noin 40 prosenttiin syövistä eli neljään miljoonaan syöpätapaukseen vuodessa.

Suomalaiset ovat keksineet ensimmäisenä maailmassa keinon vähentää karsinogeenisen eli syöpää aiheuttavan asetaldehydin määrää ihmisen elimistössä. Suomalaistutkijat ovat löytäneet asetaldehydille eräänlaisen vasta-aineen, L-kysteiinin. L-kysteiiniä voidaan ottaa kapselina, jolloin se sitoo asetaldehydin mahalaukussa kemiallisesti ja tekee sen toimintakyvyttömäksi.

- L-kysteiini tekee sen, että asetaldehydi ei pääse tekemään solu- tai tumamuutoksia, joita se muuten tekisi, tarkentaa professori Mikko Salaspuro.

Asetaldehydi yhtä vaarallinen kuin tupakka

Asetaldehydia muodostuu ihmisessä aineenvaihdunnan tuotteena, esimerkiksi kun käytetään alkoholia. Normaalitilanteessa maksa hajottaa asetaldehydin, mutta mikäli tietyt muut tekijät ovat olemassa, saattaa seurauksena olla vakava sairaus.

- WHO luokitteli asetaldehydin viime vuoden lokakuussa ykkösluokan karsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Ja sehän tarkoittaa sitä, että aine on luokiteltu samaan ryhmään kuin erittäin tunnetut karsinogeenit asbesti ja tupakansavu, kertoo Biohit Oy:n proviisori Tuuli Marvola.

Asetaldehydi on verrattain uusi asia tiedemaailmassa ja siihen nähden Suomessa on paljon tutkijoita aiheen kimpussa. Professori Salaspuron mukaan asetaldehydin suhteen ollaan nyt samassa tilanteessa kuin kolesterolin suhteen oltiin 50 vuotta sitten.

- Jos verrataan tilannetta kolesterolitutkimukseen, niin pelkästään Meilahden alueella on enemmän kolesterolitutkijoita kuin koko maailmassa asetaldehydin tutkijoita. Silti Suomi on asetaldehydin kohdalla tutkimuksen kärkimaa.

Kuka kuuluu riskiryhmään?

Nykytietämyksen mukaan asetaldehydialtistus on osallisena noin 40 prosenttiin kaikista todetuista syöpätapauksista maailmassa, mikä tarkoittaa noin neljä miljoonaa uutta syöpätapausta vuosittain. Eikä asetaldehydi aiheuta pelkästään ruoansulatuskanavan syöpiä.

- Näihin neljään miljoonaan tapaukseen sisältyy suu-, ruokatorvi-, maha- ja paksusuolisyöpien lisäksi myös keuhkosyöpätapauksia, koska tupakansavussakin on asetaldehydiä, proviisori Tuuli Marvola kertoo.

Ihminen kuuluu riskiryhmään, jos maha on hapoton tai vähähappoinen. Vähähappoisuus voi johtua perinnöllisestä autoimmuunisairaudesta tai siitä, että mahan limakalvo on tulehduksen seurauksena tuhoutunut. Vähähappoisuutta ilmenee myös niillä, jotka käyttävät pitkään haponestolääkkeitä.

- Jos mahan happamuus vähenee, pystyvät mikrobit helposti tuottamaan mahassa asetaldehydiä, jolloin syöpäriski kasvaa. Selkeän riskiryhmän muodostavat myös ne, joilla on helikobakteeri-infektio, koska helikobakteerit ovat erittäin tehokkaita asetaldehydin tuottajia. Riskiryhmään kuuluminen on helppo todeta verikokeella, sanoo professori Mikko Salaspuro.

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock
Lähde: Biohit Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.