Mainos

Uusi-Seelanti teki trollaamisesta laitonta – tuomioksi voi napsahtaa jopa kaksi vuotta vankeutta

Uusi-Seelanti julisti trollaamisen laittomaksi, kertoo the Vice.

Viime heinäkuussa Uuden-Seelannen parlamentti sääti lain, joka saa kansalaiset miettimään kahdesti, ennen kuin he esimerkiksi julkaisevat entisestä kumppanistaan alastonkuvan netissä.

Laki on vapaasti suomennettuna nimeltään "haitallinen digitaalinen teko". Lain mukaan jokaiselle, joka aiheuttaa harmia levittämällä digitaalista sisältöä – eli trollaamalla – langetetaan tuomio ja heitä voi odottaa jopa kahden vuoden vankeus ja 30 000 euron suuruinen sakko.

Mikä sitten lasketaan harmilliseksi digitaaliseksi sisällöksi? Lain mukaan rikokseen syyllistyy jokainen, joka käyttää internetissä jotain sivustoa tai sosiaalista mediaa aiheuttaakseen lietsoakseen "vakavaa henkistä tuskaa".

Henkisen tuskan aiheuttamiseksi lasketaan esimerkiksi vahingoittavan, uhkaavan tai pelottavan kielen käyttäminen, sekä yksityisten kuvien tai tietojen jakaminen ilman asianosaisen lupaa.

Uuden-Seelannin lakipykäliin lisättiin myös toinen merkintä: mikäli joku käskee internetissä toista henkilöä tappamaan itsensä, voi kommentin kirjoittaja saada jopa kolmen vuoden vankeustuomion.

Lakia on myös kritisoitu, ja sen on sanottu rajoittavan sananvapautta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja