Mainos

Uusi saunatrendi saattaa yllättää – vanha mökkisaunasi onkin muodikas

Asuntomessukohteiden saunat ovat yllättävän perinteisiä. Kehuja on saanut muiden muassa Bunkkerin vanhanajan mökkisaunaa muistuttava löylyhuone.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Tämän vuoden Asuntomessuilla Porin Karjarannassa on saunoja yhtä monta kuin kotejakin. Tietysti, Suomessa kun ollaan.

Messuilla huomio kiinnittyy siihen, että saunat ovat kenties hieman yllättäenkin varsin perinteisiä, jopa vanhanaikaisia. Siinä missä joitakin vuosia sitten uudet saunat olivat usein mustia ja katto koristeltu pistevaloilla, nyt moderneissakin kodeissa saunat ovat perinteisen pelkistettyjä.

Messuillekin saunoja toimittaneen Saunapoikien Jarkko Dahlman vahvistaa, että vanhanajan saunat ovat todellakin in.

Vuoden 2018 Asuntomessut Porissa

·  6.7.-5.8.2018.

·  Teemana on asuminen läpi ihmiselämän

·  Lisää tietoa Asuntomessujen sivuilta

– Suomessa on kaksi miljoonaa saunaa ja mielipiteitäkin yhtä monta, mutta perinteikkyys on nyt pinnalla. Nyt halutaan sellaista vanhanajan hirsimeininkiä, yksinkertaisia linjoja, leveitä tummia pintoja ja suorakulmaleikkauksia. Monet haluavat puukiukaan, 13 vuotta saunoja suomalaiskoteihin toimittanut Dahlman sanoo.

Saunapoikien käsialaa messuilla on muun muassa hittikohde Bunkkerin sauna, jota on Dahlmanin mukaan kehuttu paljon. Bunkkerin sauna onkin mainio esimerkki trendisaunasta: se näyttää aivan vanhalta kunnon mökkisaunalta, vaikka onkin upouusi. Siinä on perinteikkään kaunista tuppeensahattua puuta, ja tunnelma on mukavan hämyinen.  

Dahlmanin mukaan aiemmin niin muodikkaita mustia saunoja ei juurikaan enää pyydetä.

– Valkoisia olemme tehneet ja viime aikoina muunvärisiäkin, muun muassa mustaherukan sävyisen. Kyllä ihmiset haluavat edelleen erikoisuuksiakin.

Trendisuuntaukset ilmenevät saunoissa toki muutenkin kuin pintojen sävyissä. Aiemmin pistemäiset kuituvalot olivat pinnalla, nyt niitä ei enää Dahlmanin mukaan juuri tehdä.

Osta liput ennakkoon!

· Osta liput Asuntomessuille verkosta, niin vältät jonot messuportilla.

· Lippukauppaan pääset tästä.

– Nyt trendinä on epäsuora, tasainen valaistus. Esimerkiksi selkänojat valaistaan kuituputkivalaisimilla.

Upotettuja kiukaita suositaan edelleen. Lasiseiniä saunoihin tehtiin Dahlmanin mukaan vuosikaudet, mutta nyt se muoti-ilmiö on hiipumaan päin.

– Lasiseinien puhtaanapito on vaikeaa suihkutiloissa, joten niitä ei tehdä enää samaan tahtiin kuin ennen.

Erikoisuuksia kokeillaan aika ajoin, mutta epäkäytännölliset yksityiskohdat unohtuvat nopeasti.

– Joskushan saunoihin kokeiltiin stereoita ja jopa televisioita. Olemme tehneet paljon julkkisten saunoja näyttäville paikoille, mutta kyllä niitä erikoisimpia saunaratkaisuja pyytää ihan perus- Matti Virtanen, joka remontoi perheinensä.

Toinen yksityiskohta, johon messuvieras kenties kiinnittää huomion ovat kotien ulkopuolella olevat saunat. Messuilla Goto Gloria -kohteessa on pihasauna ja joissakin kohteissa nähdään vierasmajatyyppisiä ulkorakennuksia, joihin sauna on sijoitettu. Tällainen ei kuitenkaan ole Dahlmanin mukaan yleistä ainakaan vielä.

– Yleensä saunat ovat ihmisillä samoissa tiloissa, missä eletään. Ihmiset ovat usein kiireisiä ja mukavuudenhaluisia.

Suomalainen ei hevillä luovu saunastaan, vaikka asuntojen kalliit neliöhinnat ovatkin pakottaneet erityisesti kaupunkilaiset elämään ilman saunaa.

– Saunoihin satsataan edelleen. Niistä puhutaan ja niistä ollaan kiinnostuneita. Sauna on sisustuselementti, joka halutaan tuoda esille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja