Uusi ravintolatrendi – tuppisuiden suomalaisten painajainen?

Ruokatrendiennustusten mukaan ravintoloissa syödään lähivuosina yhä enemmän yhden pöydän äärellä.

Yksin syöminen ja muista pöytäseurueista eristäytyminen on menneen talven lumia, jos ruokatrendiennustuksia on uskominen. Kansainvälisiä trendejä seuraavan Ridderheims-raportin mukaan sosiaalinen syöminen lisääntyy entisestään seuraavan viiden vuoden aikana. Yksittäisten pöytien sijaan ravintoloissa tullaan näkemään yhä enemmän pitkiä pöytiä ja ruokailusta nautitaan ventovieraiden kanssa.

Trendianalyytikkojen mukaan sosiaalista syömistä vauhdittaa erityisesti sosiaalinen media, joka yhdistää toiselleen tuntemattomia, mutta samoista aihepiireistä kiinnostuneita ihmisiä. Hyvänä esimerkkinä sosiaalisesta syömisestä ovat erilaiset ruokatapahtumat, kuten Ravintolapäivä, jossa erilaiset pop up -ravintolat kokoavat yhteen ihmisiä saman pöydän ääreen.

Lue lisäksi: Ruokatrendit 2013

Murtaako ruoka jään?

Mutta voiko sosiaalinen syöminen todella toimia omissa oloissa viihtyvien tuppisuiden suomalaisten keskuudessa? Ravintola Murun keittiömestari, Makuja-kokki Timo "Lintsi" Linnamäki uskoo trendin rantautuvan pikku hiljaa myös Suomeen.

– Voin jopa yhtyä tuohon ennustukseen, koska olen nähnyt sen tapahtuvan esimerkiksi meidän catering-puolella. Meillä on yksi konsepti, jossa illalliset ja menut aloitetaan nimenomaan sosiaalisella syömisellä, kuin italialaisessa kodissa konsanaan. Ruoat tuodaan pöytään vadeilla, joita pannaan kiertämään sitten pöydässä.

Linnamäki nostaa esimerkiksi viime syksynä toteutetun Murun pop up -ravintolan Tytyrin kaivoksilla, jossa nautiskeltiin ruoasta maan alla nimenomaan yhden pitkän pöydän äärellä.

– Siellä ventovieraat söivät keskenään. Kyllä se ruoka murtaa jään ja sitä kautta tulee luonnollista keskustelua. Toimii, yllättävää kyllä, jopa suomalaisten keskuudessa.

Sosiaalista syömistä baaritiskillä

Murun tiimi aikoo avata keväällä Helsinkiin toisen ravintolan, ranskalaista ruokaa tarjoilevan Pastiksen. Pastis-ravintolassa ei Linnamäen mukaan syödä pitkän pöydän ääressä, mutta baaritiskillä sosiaalinen syöminen näkyy vahvasti.

– Pastikseen ei tule pitkää pöytää, koska se on niin pieni paikka. Baarin puolelle tulee sen sijaan baaritiski, joka tullaan kattamaan ruokailukäyttöön. Haemme tällä nimenomaan keskieurooppalaista ja ranskalaista tapaa syödä sosiaalisesti baaritiskin äärellä. On kiva tuoda vähän uusia juttuja ja tapakouluttaa suomalaisia, Linnamäki nauraa.

Ravintola Pastis avaa ovensa pääsiäisen jälkeisellä viikolla huhtikuussa Helsingin keskustassa.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja