Mainos

Uusi melanoomahoito antaa toivoa muillekin syöpäpotilaille

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan dosentti Michaela Hernberg pitää uutta lääkehoitoa melanoomaan lupaavana.

Eilen uutisoitu lupaava hoito, jossa yhdistetään kahtaa eri lääkettä, on merkittävä.

– Tämä on varhaisvaiheen tutkimus ja tässä on paljon tutkimuksia taustalla. Eli ollaan päästy pienin askelin eteenpäin. Tämä on pieni alkava läpimurto jos tulokset saadaan vahvistettua vielä isommissa tutkimuksissa, kuvailee Hernberg.

Tutkimuksessa potilaille annettiin kahta eri lääkettä, joista toinen on jo markkinoilla ja toista yritetään vasta saada markkinoille. Yervoy-lääkettä, jonka vaikuttava aine on ipilimumabi, on Suomessa jo saanut pieni joukko melanoomapotilaita. Nivolumabia ei vielä ole markkinoilla.

Hernberg ei pidä poissuljettuna sitä, että nyt löytynyttä ihosyövän hoitokeinoa ei voisi hyödyntää myös muissa syöpähoidoissa.

– Munuaissyöpä on esimerkiksi samanlainen kuin melanooma. Siinä ainakin tämä ipilimumabi on päässyt aika pitkälle ja lääkekokeita tällä aineella on tehty. Keuhkosyövässä on joitain tutkimuksia. Ipilimumabi-tutkimuksia on menossa myös eturauhassyövässä, eli sitä ainakin hyvin laajalti kokeillaan.

Kahden lääkkeen yhdistelmä ei aina toimi niin kuin pitäisi. Hernbergin mukaan joskus esimerkiksi lääkkeiden sivuvaikutusten voimakkuus kasvaa.

– Tällöin, vaikka lääkeyhdistelmä olisi tehokas, sitä ei voida ehkä käyttää. Merkittävä asia tässä tuloksessa oli se, että kun näitä lääkkeitä käytetään yksinään, niin niillä on tietty määrä sivuvaikutuksia. Yhdistelmässä taas sivuvaikutusten voimakkuus ei lisääntynyt.

Tutkimus jatkuu nyt myös Suomessa. Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin tuhat suomalaista.

– Suurin osa potilaiden melanoomasta on paikallisia, eli ne eivät uusiudu. Eli siitä ei tarvitse kantaa huolta, mutta niille potilaille, joilla tauti on edennyt, niin tämä on uusi, toiveita herättävä asia.


Lue myös Studio55.fin juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.