Mainos

Syövän hoidossa mahdollinen läpimurto

Uuden yhdistelmälääkehoidon avulla syöpäkasvain on saatu kutistumaan merkittävästi.

Tuoreessa tutkimuksessa on saavutettu rohkaisevia tuloksia melanooman hoidossa. Tutkimuksessa potilaille annettiin kahta eri lääkettä, joista toinen on jo markkinoilla ja toista yritetään vasta saada markkinoille.

Yervoy-lääkettä, jonka vaikuttava aine on ipilimumabi, on Suomessa jo saanut pieni joukko melanoomapotilaita. Nivolumabia ei vielä ole markkinoilla.

Tutkimuksessa oli mukana 86 melanoomaan sairastunutta potilasta. Heistä osalle annettiin hoitona sekä Yervoyta että nivolumabia. Kun potilaat olivat saaneet kumpaakin lääkettä kolmen kuukauden ajan, syöpäkasvain oli puolella potilasta pienentynyt vähintään 80 prosenttia. Potilaille tämä tarkoittaa lisää elinaikaa.

Suomalaisasiantuntija pitää tuloksia merkittävänä ja erittäin rohkaisevana. Yksin käytettynä Yervoy ei ole antanut läheskään näin hyviä hoitotuloksia.

- Jostain syystä lääkkeiden yhdistelmä on huomattavan paljon tehokkaampi, sanoo vastaava ylilääkäri Petri Bono Hyksistä.

- Kasvaimen läpimitta pienenee merkittävästi. Joillain potilailla on mahdollisuus jopa pysyviin paranemisiin.

Tutkimuksen rahoitti molempien lääkeaineiden valmistaja, Bristol-Myers Squibb.

Tutkimus jatkuu myös Suomessa

Sekä Yervoyn että tutkitun lääkeaineen, nivolumabin, teho perustuu siihen, että ne vahvistavat kehon omaa puolustusjärjestelmää eri tavoin. Lääkkeitä aletaan ensi viikolla tutkia myös Suomessa.

Lääkeaineita annetaan tutkimuksessa syöpäpotilaille Helsingissä ja Tampereella, mahdollisesti myös Turussa. Osa potilaista saa jompaa kumpaa lääkettä, osa yhdistelmähoitoa.

Lääketutkimus hyppäsi yhden tutkimusvaiheen yli, suoraan vaiheesta 1 vaiheeseen 3.

- Yhdistelmähoidon tulokset olivat niin poikkeuksellisen hyvät, että olisi epäeettistä tehdä tässä vaiheessa enää vaihetta 2. Jos tulos vaiheesta 3 on positiivinen ja kliinisesti merkittävä, lääke tulee markkinoille, ylilääkäri Bono sanoo.

Alan ammattilaisia puhuttavat juuri nyt uudet, kehon omaa puolustusjärjestelmää vahvistavat lääkkeet.

- Näyttää sille, että tästä on tulossa todennäköisesti lähivuosina kohtuullisen merkittävä uusi hoitotapa, Bono sanoo.

- Tämä uusi tapa hoitaa syöpää antaa ihan varmasti toivoa. Toivoa siihen, että jotkut potilaat voisivat saada merkittävästi lisää elinaikaa.

Melanooman merkittävä riski on palaminen auringossa. Siksi syöpäasiantuntijalla on suomalaisille yksi vinkki:

- Paras tapa hoitaa melanoomaa on suojautua erittäin hyvin auringolta, Bono sanoo.

20:39

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.