Uusi laki ei salli murhan tai törkeän ryöstön valmistelua

Tähän päivään saakka rikollisen teon harjoitteleminen ei ole ollut rangaistavaa Suomessa.

Liedossa vuonna 2007 suomalaisista, ruotsalaisista ja virolaisista koostuva ryhmä harjoitteli arvokuljetusryöstöä yhteensä kahdeksan kertaa.

Poliisi onnistui estämään törkeän ryöstön kuukausia myöhemmin. Poliisi pääsi kuitenkin puuttumaan tekijöiden toimintaan vasta, kun se oli edennyt yrityksen asteelle. Toisin kuin yritys, törkeän ryöstön valmistelu ei ole ollut Suomessa rikos.

Oikeudessa syyttäjät pitivät tekoa törkeänä ryöstön yrityksenä, mutta hovioikeus hylkäsi syytteet.

Huomenna, kuusi vuotta myöhemmin rikoslakiin kirjataan pykälä, jonka mukaan törkeän ryöstön valmistelusta seuraa rangaistus. Enimmäisrangaistus teosta on kolme vuotta vankeutta.

– Se on hyvä kansalaisten hengen ja terveyden kannalta, että poliisi pystyy puuttumaan jo suunnitteilla tai valmisteilla olevaan tekoon ennen kuin tällainen uhkaava teko tapahtuu konkreettisesti, kertoo rikoskomisario Juha Piippo Helsingin poliisilaitokselta.

– Uuden lain myötä poliisi pystyy käyttämään muun muassa salaisia pakkokeinoja, joihin myös telepakkokeinot kuuluvat. Se on tärkeää tiedon hankinnan kannalta, Piippo sanoo.

Valmistelusta ei tuomita pelkän puheen perustella. Rikoksen tekemiseen pitää olla aikomus.

– Joissakin tapauksessa voi olla hankalaa näyttää tietty tarkoitus, mutta nämä pykälät on kirjoitettu niin, että pelkästään ajatuksista ei rangaista, kertoo valtionsyyttäjä Mika Illman. Hän toimi pääsyyttäjänä Liedon jutussa.

Valmistelun rangaistavuus laajenee törkeän ryöstön valmistelun lisäksi siten, että myös henkirikosten, törkeän pahoinpitelyn ja panttivangin ottamisen valmistelusta seuraa rangaistus.

Väkivalta- ja henkirikoksissa valmisteluksi katsotaan aseistautuminen, rikoksesta sopiminen tai yksityiskohtainen suunnittelu. Siitä voidaan tuomita korkeintaan neljä vuotta vankeutta.

Poliisi ja syyttäjä ennakoivat, että valmistelupykälä tulee suhteellisen harvoin sovellettavaksi. Valmistelun takana ovat viranomaisten mukaan kuitenkin usein vakavat ryhmät, joten uusi laki antaa heille tärkeän ja tarpeellisen työkalun.

Lue myös:

    Uusimmat