Suomalaisten on syytä varautua sähkökatkoihin talvella, arvioi kantaverkkoyhtiö

Suomalaisten on syytä varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingrid 2:03
Suomalaisten on syytä varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingrid

Suomessa voi talvella olla sähköstä pulaa, jos tuotanto ja tuonti eivät kata kulutusta.

Suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Näin kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka julkaisi maanantaina ensimmäisen ennusteensa ensi talven sähkötilanteesta.

Sota Euroopassa ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne ovat lisänneet sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia.

Arvion mukaan tulevan talven kulutushuipputilanteessa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin. Kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan parhaimmillaan 12 300 megawattia, jonka lisäksi on arvioitu, että käytössä on 600 megawattia tehoreserviä. Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos korvaisi puuttuvan Venäjän tuonnin.

Sähköpula voi iskeä

Jos tuotanto ja tuonti eivät kata kulutusta, on sähköpula.

Fingrid hoitaa ja johtaa sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti siten, että koko Suomen voimajärjestelmän luotettava toiminta voidaan varmistaa.

Sähköpulassa tämä tarkoittaa käytännössä sähkön kulutuksen rajoittamista, kunnes sähköpulatilanne on ohi.

– Käytännössä sähköpulaan jouduttaessa Fingrid antaa paikallisille jakeluverkkoyhtiöille tiedoksi irti kytkettävän tehon kokonaismäärän jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueelta ja tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt, kertoo Fingridin Tuomas Rauhala tiedotteessa .

Fingrid päivittää arviota sähkön riittävyydestä tulevana talvena tilannekuvan muuttuessa.

Lue myös:

    Uusimmat