Uudista keittiö pienellä budjetilla – 10 vinkkiä

Perusteelliseen keittiöremonttiin palaa helposti paljon rahaa. Olipa keittiösi sitten viisi tai 25 vuotta vanha, keittiön ilmettä pystyy uudistamaan myös pienillä muutoksilla ilman suurta budjettia. 

Keittiöremonttiin kuluu helposti monia tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. Paljon pienemmilläkin summilla saa kuitenkin keittiössä ihmeitä aikaan, kun vain tietää, mihin rahansa pistää.

Kaappien vetimien vaihto

Keittiön kaappien vetimien ja nuppien vaihto on yksi helpoimmista keinoista muuttaa keittiön ilmettä. Jos keittiö on vanha, sen huomaa usein kuluneista vetimistä. Uudet vetimet voivat muuttaa yllättävän paljon koko huoneen ilmettä. Älä kuitenkaan valitse kovin erikoisen näköisiä vetimiä ja nuppeja: tämä valinta ei kestä aikaa.

Harkitse kaappien maalausta

Keittiön kaappien muuttaminen kokonaan uusiin tulee melko kalliiksi. Vaikka tähän ei olisi varaa, kaappien maalaaminen muuttaa lähes yhtä merkittävästi keittiön ilmettä

Muokkaa kaappeja

Maalauksen lisäksi kaapistoa voi muuttaa niitä kokonaan vaihtamatta. Voit esimerkiksi vaihtaa kaikki tai osa keittiön kaappien ovista toisiin. Muuta esimerkiksi ylimmän kaappirivistön ovet lasioviin, joka tuo keittiöön uutta yleillisyyden tuntua. Tätä edullisempi vaihtoehto on muuttaa osan kaapistosta avoimeksi, joka tuo keveydyn tuntua huoneeseen. Kauneimmat lasiesineet voi sitten laittaa esille avoimiin kaappeihin.

Maalaa korostusseinä

Jos sinulla ei ole aikaa tai energiaa suhteelliseen työlääseen kaappien maalaukseen, maalaa sen sijaan yksi keittiön seinistä korostusseinäksi. Korostusseinän tarkoitus on piristää muuten melko neutraalia värimaailmaa.

Hanki näyttävä valaisin

Uusillä valaisimilla saa helposti muutettua koko tilan tunnelmaa. Hanki esimerkiksi kaunis riippuvalaisin keittiön pöydän yläpuolelle korostamaan keittiön keskipaikkaa.

Hanki katseenvangitsevia kodinkoneita

Personaallisen värinen jääkaappi saattaa olla liian kallis sisustusmuutos, mutta voit hankkia esimerkiksi turkoosin leivänpäähtimen tai kirkkaanpunaisen kahvinkeittimen piristämään keittiön sisustusta. Nämä toimivat samaan tapaan kuin värikkäät, kuviolliset koristetyynyt ja verhot olohuoneessa piristäen muuten neutraalia yleisilmettä.

Sisusta verhoilla tai kaihtimilla

Myös keittiössä uudet raikkaat verhot muuttavat koko huoneen ilmettä. Jos ikkunasi sijaitsee pesualtaan yläpuolella, harkitse verhojen hankkimista. Verhot kastuvat ja sotkeentuvat helposti altaan yläpuolella - voisitko verhojen sijaan hankkia kaihtimet, joiden materiaali kestää paremmin kastumista?

Sijoita matto pesualtaan eteen

Pesualtaan eteen sijoitettu matto voi piristää sisustusta, mutta se on myös käytännöllinen: tiskaaminen on mukavampaa kun seisoo pehmeällä matolla. Varmista, että matto on kestävää materiaalia, joka ei myöskään kärsi suunnattomasti kastumisesta. Maton pitäisi olla myös suhteellisen helposti puhdistettavissa.

Laatat muokkaukseen

Keittiön laattojen uusiminen voi muuttaa radikaalisti keittiön ilmettä. Eikä laattoja ole tavallisessa keittiössä, suhteellisen pienessä keittiössä kovin paljon: vaikka siis joutuisit palkkaamaan työmiehen hommaa varten, tai ostamaan suhteellisen hintavat laatat, ei homma kokonaisuudessa ole kovin hintava.

Jos et halua vaihtaa laattoja, voit myös vaihtoehtoisesti maalata ne. Nykyään kaupoista löytyy paljon toimivia ja kauniita laattavärejä, joiden avulla saat helposti uudistettua laatat.

Vaihda keittiön työtasot

Työtasojen vaihtaminen ei ole niin kallista kuin voisi kuvitella. Äläkä luule, että työtasojen on pakko olla kivisiä: on tarjolla muitakin hyvin vaihtoehtoja, muun muassa laadukkaita laminaattimateriaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat