Uudet kansanedustajat astuivat tänään eduskuntaan: "Kuin ensimmäinen koulupäivä"

Uudet kansanedustajat kertovat tuntemuksistaan 3:33
Katso videolta, minkälaisin tuntemuksin kansanedustajat aloittavat työssään.

Uudet kansanedustajat saivat tänään vaalipiirilautakuntien kirjoittamat valtakirjat eduskunnassa eli nyt he ovat virallisesti valtuutettuja edustamaan kansaa. MTV kävi kysymässä tuoreilta kansanedustajilta, miltä uusi pesti tuntuu.

Ensimmäisenä MTV:n haastateltavaksi osui SDP:n Pinja Perholehto, joka sai vaaleissa yhteensä 5 869 ääntä Uudenmaan vaalipiiristä. Perholehto on aiemmin toiminut Demarinuorten puheenjohtajana.

– Odotan innostuneena. Tällä viikolla saadaan niin sanotusti paperityöt hoidettua ja huomenna sitten ensimmäinen täysistunto ja valtiopäivän avajaiset sitten vielä torstaina. Oikein odottavilla mielillä.  

Entinen Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg pääsi eduskuntaan Kokoomuksen riveistä Helsingin vaalipiiristä, muttei suinkaan ole ensimmäistä kertaa eduskunnassa.

– Olen ollut täällä kuultavana eri tehtävissä ja useina vuosina. Jos joku olisi silloin sanonut, että tulen olemaan täällä kansanedustajana joku päivä, olisin tietysti ollut hieman yllättynyt. Tunnelmat ovat hyvät. Kokoomuksella on positiivinen ongelma, kun ei meinata mahtua ryhmähuoneisiin.

Lindberg sai yhteensä 6 056 ääntä.

Tuore Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela kertoo puolestaan, että hänen saamansa äänipotti tuli hänelle yllätyksenä. Koskela oli ehdolla Helsingin vaalipiirissä ja sai yhteensä 10 112 ääntä.

– Hieman jännittynyt, ihan kuin ensimmäinen koulupäivä olisi. Positiivisin mielin eteenpäin. Meillä on hyvä ryhmä ja tehdään sen ryhmän kanssa töitä yhdessä.

MTV:n haastatteli myös ei-niin-uutta kansanedustajaa Wille Rydmania. Rydman toimi viime vaalikaudella kokoomuksen kansanedustajana, mutta vaihtoi nyt Perussuomalaisiin. Rydman valittiin eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä 3 919 äänellä.

– Kyllähän se aina sykähdyttää. Se, kun äänestäjät antavat luottamuksensa, niin kyllä se aina sykähdyttää.

Huomenna keskiviikkona kansanedustajat pääsevät vaalikauden ensimmäiseen täysistuntoon, jossa valitaan eduskunnalle puhemies sekä kaksi varapuhemiestä.

Torstaina on vuorossa valtiopäivien avajaiset, jossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää puheen ja julistaa valtiopäivät virallisesti avatuiksi. Valtiopäivän avajaisten jälkeen suurimman eduskuntaryhmän edustaja kutsuu muiden eduskuntaryhmien edustajat neuvotteluun hallitustunnustelusta.

Lue myös:

    Uusimmat