Uudenmaan rajavalvonnan jälkeen varusmiehet halutaan maatiloille – MTK penää virka-apua, jos työvoimaa ei muuten tule: "On pakko saada työvoimaa kotimaasta"

Hallitus esittää Uudenmaan eristämistä – työmatkaliikenne sallitaan 6:15

Pula maatalouden kausityöntekijöistä on yksi koronakriisin aiheuttamista ongelmatilanteista.

Kausityöntekijöitä on tullut normaalioloissa paljon ulkomailta, kun suomalaisia maatilojen ja puutarhatilojen työt eivät ole kiinnostaneet.

Kausityöntekijöitä on tullut erityisesti Ukrainasta ja Valko-Venäjältä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on ollut toistaiseksi pettynyt hallituksen toimiin kausityöntekijöiden osalta. Hallitus on toistaiseksi selvittämässä, miten työvoimaa kausitöihin saataisiin.

MTK:n mukaan äärimmäisessä hädässä työt on hoidettava virka-avulla tai muin poikkeuksellisin keinoin. Muuten satoa jää korjaamatta ja yritysten vaikeudet pahenevat.

– Käytännössä Puolustusvoimat on se ensimmäinen ja viimeinen lukko virka-avun osalta. Kausityöntekijöitä tarvitaan heinä-elokuun huippuvaiheessa noin 16 000 ja muina aikoina vähemmän. Ulkomaisia työntekijöitä pääsee maahan erittäin vähän. On pakko saada työvoimaa kotimaasta, Marttila kertoo MTV Uutisille.

Jos virka-apua tarvitaan ja siihen suostutaan, varusmiehiä odottaisi kesällä maataloustyöt.

Hallituksen tämän päivän tiedotustilaisuudessa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi, ettei kausityöntekijöitä riitä kaikille tiloille.

Kotimaisen maatalouden pärjääminen on tärkeätä myös huoltovarmuuden kannalta, mikä lisää painetta työvoiman järjestämiseksi.

Urakka on vaikea, koska kausitöistä saatavat palkat eivät ole suomalaisia houkutelleet. Moni saattaa kokea fyysisen työn myös rankaksi.

– Myös metsämarjapuolella on ollut aika vähän kotimaisia poimijoita. Tavaraa voidaan saada niukasti kauppoihin, Marttila pohtii.

Yritysten tuska on Marttilan mukaan nyt kova ja tietoa kausityön järjestelyistä kaivataan nopeasti. Uhkana on se, että moni viljelijä jättää tämän kauden väliin, jos työvoimaa ei ole.

– Hallituksella on nyt äärimmäinen kiire päättää toimenpiteistä, jotta epävarmuuden ja epätoivon aika saadaan päättymään ja yrittäjien usko uuden sadon tuottamiseen palautettua, puheenjohtaja Marttila kiirehtii.

Keinoja jo mietitty

MTK, ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC, Maaseudun Työnantajaliitto MTA ja Teollisuusliitto ovat jo aiemmin ehdottaneet keinoja, joilla suomalaisia voitaisiin houkutella kausitöihin. Ehdotusten tavoitteena on tehdä kausitöistä erityisesti rahallisesti houkuttelevampia.

Keinoihin kuuluu muun muassa se, että työttömyysetuutta maksettaisiin työllistyneille työsuhteen alkamisen jälkeen kuukauden ajan ilman, että kyseisellä ajalla maksettu palkka vaikuttaa päivärahaan vähentävästi.

Lisäksi ehdotuksiin kuulu palkkatuen korotus. Palkkatuki halutaan käyttöön myös lomautetuille, opiskelijoille ja kotiutuville varusmiehille.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaati aiemmin tänään, että hallitus patistaa maahanmuuttajia maataloustöihin.

Lue myös:

    Uusimmat