Uskomatonta! Tutkijoiden mukaan ylipaino voi itse asiassa suojata sairauksilta

Tuoreiden tutkimusten mukaan lievä ylipaino saattaisikin edistää terveyttä, kun aiemmin hoikkuuden on ajateltu olevan terveyden tae.

Parikymmentä vuotta sitten tutkijat tekivät yllättävän havainnon. Kroonisista sairauksista, kuten sydänsairauksista, kärsivät voivat itseasiassa muita paremmin. Tutkijat hämmästyivät entistä enemmän, kun selvisi, että kehon rasva näytti suojaavan näitä potilaita sairauksilta. He kaikki olivat ylipainoisia tai lievästi lihavia.

Lihavuuden paradoksi

Tutkijat aloittivat heti tutkimukset selittääkseen tämän "lihavuuden paradoksin". Kardiologi Carl Lavie Louisianasta oli yksi ensimmäisten joukossa, joka julkaisi aiheesta tutkimuksen.

– Ihmiset ajattelivat, että tämä ei voi pitää paikkaansa. Että tiedoissa on pakko olla jotain pielessä, Lavie sanoi Quartzille.

Lavien jälkeen kymmenet tutkimukset ovat vahvistaneet lihavuuden paradoksin. Ylipainon uskotaan nyt suojaavan niitä potilaita, jotka kärsivät esimerkiksi keuhkokuumeesta, sydänkohtauksista, syövästä tai verenpainetaudista.

Monet alan asiantuntijat ja tutkijat eivät vielä hyväksy paradoksin terveyshyötyjä, mutta he allekirjoittavat todisteet ilmiön takana.

– Todisteet ovat olleet riittävän yhdenmukaisia eri sairauksien kohdalla, kardiologi Gregg Fonarow Kalifornian yliopistosta sanoo.

Kuolleisuusluvut alhaisimmat lievästi lihavilla

Eniten keskustelua on herättänyt epidemologi Katherine Flegalin tutkimus, jossa hän tarkasteli satoja kuolleisuustutkimuksia, joissa henkilöiden painoindeksi oli ilmoitettu. Tarkasteltu data sisälsi yli kolmen miljoonan amerikkalaisen tiedot. Hänen mukaansa alhaisimmat kuolleisuusluvut olivat ylipainoisilla ja lievästi lihavilla ihmisillä.

Näillä ihmisillä on todettu olevan suurentunut riski sairastua hengenvaarallisiin tauteihin, kuten sydänsairauksiin. Sairastumisriskiin vaikuttaa kuitenkin moni muukin asia kuin pelkkä painoindeksi. Lisäksi vakavaan tautiin sairastumisen riskin kohoaminen näyttäisi pätevän vain sairaalloisten lihavien henkilöiden kohdalla.

Tulokset siis viittaavat siihen, että lievä ylipaino olisi aidosti hyödyllistä. 

Tuloksia myös kritisoitu

Yksi suosituin selitys lihavuuden paradoksille on se, että lihavat saavat tehokkaampaa hoitoa sairauteensa kuin normaalipainoiset, koska lääkärit näkevät heidän painonsa riskitekijänä. Toisena selityksenä on esitetty, että tarkastellut tiedot vääristelevät normaalipainoisten terveyttä.

Tutkijat tietävät, että ihmiset tapaavat laihtumaan vanhetessaan, mutta he eivät aina ota heidän sairauksiaan huomioon. Esimerkiksi tupakointi altistaa laihtumiselle ja sairastelulle. Teorian mukaan on siis mahdollista, että tutkijat ovat epähuomiossa tarkastelleet vain sairaita normaalipainoisia, joka on saanut normaalipainoisten terveyden näyttämään huonommalta, kun mitä se todellisuudessa on.

Kritisoinnista huolimatta kukaan ei ole täysin onnistunut todistamaan lihavuuden paradoksia vääräksi.

Katso videolta, miten Yhdysvaltojen trendiruuat ovat muuttuneet sadassa vuodessa.

Lähde: Quartz

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja