Usko pois: oikeaoppisesti valmistetut popcornit voivat olla terveydelle hyväksi!
Maissinjyvistä valmistetut popcornit leimataan helposti roskaruoaksi ja pahimmillaan ne sitä ovatkin. Tutkijoiden mukaan nämä leffaherkuiksi vakinaistuneet naposteltavat voivat kuitenkin olla myös terveydelle hyväksi – silloin kun ne valmistetaan oikeaoppisesti.
Tutkimusten mukaan popcornit nimittäin sisältävät enemmän terveellisiä polyfenoli-antioksidantteja kuin hedelmät ja vihannekset. American Chemical Society ACS:n professori Joe Vinsonin mukaan polyfenolit ovat popcorneissa enemmän keskittyneitä kuin hedelmissä ja vihanneksissa. Tämä johtuu siitä, että popcorneissa on vain noin 4 prosenttia vettä, kun hedelmissä ja vihanneksissa sitä voi olla jopa 90 prosenttia.
Yllättävintä kuitenkin on, että popcornien terveellisin ja kuitupitoisin osa piilee maissinjyvän kuorissa – siis niissä, jotka takertuvat popcornin syömisen jälkeen ikävästi hampaiden väliin.
– Nämä kuoret ansaitsevat enemmän kunnioitusta. Ne ovat ravitsemuksellisia kultahippuja, suklaan ja pähkinöiden terveyshyötyihin erikoistunut professori Vinson luennoi.
Mainio välipala oikein valmistettuna
Popcornit ovat täydellinen välipala, sillä ne ovat naposteltavia, jotka ovat 100-prosenttisesti ei-prosessoitua täysjyvää. Yksi annos popcorneja tarjoaa jopa 70 prosenttia ihmisen päivittäisestä täysjyvätarpeesta.
On kuitenkin muistettava, että popcornien terveyshyödyt murentuvat heti, jos valmistat ne väärällä tavalla. Popcorneja ei siis kannata valmistaa kattilallisessa öljyä, eikä nautiskella elokuvateatterissa voin ja suolan kera. Tällöin terveelliset maissinjyvät muuntuvat helposti epäterveellisiksi.
