Uskoisitko? Lihan marinointi oluella on hyväksi terveydellesi

Tuoreen tutkimuksen ansiosta saat luvan kanssa kantaa olutta grillikatokselle.

Yleensä grillilihan kanssa saatetaan nauttia tuopillinen olutta. Nyt kuitenkin kannattaa harkita näiden kahden yhdistämistä jo ennen lihan kypsentämistä. Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lihan liottaminen olutmarinadissa saattaa nimittäin tehdä lihasta terveellisempää.

Ilmiö liittyy polysyklisiin aromaattisiin hiilivetyihin eli PAH-yhdisteisiin. Näitä karsinogeenisiä yhdisteitä löytyy suurissa määrin korkeissa lämpötiloissa kypsennetyistä ruoista, kuten savustetuista ja hiilillä grillatuista lihoista. Aiemmat tutkimukset ovat yhdistäneet PAH-yhdisteet muun muassa paksusuolen syöpään. Aiemmissa tutkimuksissa on myös huomattu, että olut- tai viinimarinadit saattavat vähentää muunlaisia lihassa muodostuvia karsinogeenisiä yhdisteitä. Nyt tutkijat testasivatkin, väheneekö nimenomaan PAH-yhdisteiden muodostuminen lihassa, jos sen marinoi oluella ennen kypsentämistä.

Tutkijat liottivat tavallisesta supermarketista ostettua porsaanlihaa erilaisissa olutmarinadeissa: vaaleassa lagerissa, tummassa lagerissa sekä alkoholittomassa vaaleassa lagerissa. Verrattuna marinoimattomaan lihaan, tummalla lagerilla marinointi vähensi PAH-yhdisteiden muodostumista huimalla 68 prosentilla, vaalea lager 36,5 prosentilla ja alkoholiton vaalea lager 25 prosentilla.

Tutkijat eivät ole varmoja, miksi tumma lager tekee lihasta terveellisempää nautittavaksi, mutta Women's Health -sivuston mukaan he epäilevät sen johtuvan lagerin sisältämistä antioksidanteista. Lisätutkimukset ovat paikallaan, mutta mikäänhän ei estä kokeilemasta herkullista olutmarinadia!

Katso, miten valmistuu mallasliemessä haudutettu nauta:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat