Usko tai älä: Pasta ei olekaan italialainen herkku

Torstaina 25.10. vietetään kansainvälistä pastapäivää. Tiedätkö sinä, missä tämä maailmanlaajuiseksi superherkuksi levinnyt ruokalaji keksittiin?

Legendan mukaan Marco Polo olisi tuonut pastan Italiaan vuonna 1295 palattuaan löytöretkeltä Kiinasta. Pastan keksijästä tai sen historiasta ei kuitenkaan ole olemassa tarkkaa merkintää historiankirjoissa, joten aiheesta voidaan olla montaa mieltä. Ensimmäisten nuudelien tiedetään olevan peräisin yli 4000 vuoden takaa Kiinasta, mutta on epävarmaa, voiko nuudelilajiketta suoranaisesta kutsua pastaksi.

Historijoitsijat: pastan historia Arabiassa

Joidenkin historijoitsijoiden mukaan pasta oli jo iso osa italialaista ruokakulttuuria, kun Marco Polo palasi löytöretkeltään Aasiast. Pastaa oli hyödynnetty jo satoja vuosia aiemmin kaupankäynnissä Sisiliassa ja Sardiniassa. Historiallisten asiakirjojen ja reseptien perusteella durum-jauhoista valmistettua kuivapastaa oli olemassa Italiassa jo vuonna 800 jKr.

Pasta ei kuitenkaan histrorijoitsijoiden mukaan ole italialaisten keksintö. Välimeren maiden sijaan pastan alkuperän arvellaan olevan Arabiassa. Egyptiläisten kerrotaan valmistaneen ensimmäisenä pastaa kamut-viljasta. Joidenkin lähteiden mukaa pastaa tarjoiltiin ennen Italiaa myös Kreikassa.

Pasta ja tomaattikastike ystävystyivät 1800-luvulla

Vaikka Marco Polo ei luultavasti siis ollut vastuussa pastan esittelemisestä italialaisille, saattoi hän jollain lailla vaikuttaa pastan suosion kasvuun. 1300-luvulla pasta tunnettiin jo laajalti Italiassa ja sitä pidettiin arvokkaana elintarvikkeena sen ravintosisällön sekä pitkän säilytysiän ansiosta. Pastateollisuus alkoi kehittyä pikku hiljaa ja pastaa alettiin kaupata eri muodoissa. Pasta löysi parhaan ystävänsä, tomaattikastikkeen kuitenkin vasta 1800-luvulla.

Nykypäivänä pasta mielletään italialaiseksi ruoaksi, mutta ruokalaji on levinnyt ympäri maailman.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja