Mainos

Urkintakohu paisuu: Myös Britannian turvallisuuspalvelu kerää tietoja netistä?

Britannian turvallisuuspalvelun (GCHQ) väitetään keränneen myös tietoja internetistä Yhdysvaltojen viranomaisten salaisen PRISM-palvelun avulla. Asiasta kertoo brittilehti Guardian verkkosivuillaan.

Lehden tietojen mukaan GCHQ on harjoittanut samanlaista verkkovalvontaa kuin Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelu NSA:n ja liittovaltion poliisi FBI. PRISM-tietojenkeruupalvelun kautta kaikilla kolmella on ollut suora pääsy maailman suurimpien nettiyritysten keskuspalvelimille.

Kyseisten yritysten joukossa ovat muun muassa Google, Facebook, Apple, Skype, Yahoo ja Microsoft.

Guardia-lehden mukaan GCHQ:lla on ollut pääsy PRISM-palvelun keräämiin tietoihin ainakin kesäkuusta 2010 saakka. Viime vuoden aikana se teki lähes 200 tiedusteluraporttia palvelun tietojen pohjalta.

PRISM-palvelua käyttämällä GCHQ pystyy lisäksi kiertämään viralliset lakiprosessit, joita normaalisti vaaditaan pyydettäessä henkilökohtaisia tietoja - kuten sähköposteja, kuvia ja videoita - Britannian ulkopuolella toimivilta internetyrityksiltä.

Guardian pohjaa väitteensä Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelu NSA:ssa työskentelevien analyytikoiden laatimiin asiakirjoihin. Asiakirja koostuu 41-sivuisesta PowerPoint-esityksestä.

Maailman johtavat teknologiayritykset ovat kiistäneet antavansa tietoja Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelulle. Esimerkiksi hakukonejätti Google toteaa, että sillä "ei ole takaovea, jonka kautta (Yhdysvaltojen) hallituksella olisi pääsy yksityisiin käyttäjätietoihin".

Yritykset myöntävät kuitenkin, että ne joutuvat noudattamaan laillisia määräyksiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.