USA ei ainoa netissä urkkiva valtio – suomalaistenkin viestintää seurataan

Yhdysvaltojen viranomaisten PRISM-palvelun tietojenkeruu internetissä ei tullut yllätyksenä tietoturva-asioita seuraaville.

Viestintäviraston tieturvayksikkö Cert-fin päällikkö Erka Koivunen pitää selvänä, että myös suomalaisten netinkäyttäjien viestintää ja tietoja on seurattu. Samalla on selvä, että muutkin valtiot urkkivat netin liikennettä.

– Tuskinpa amerikkalaiset ovat ainoita jotka tällaista harrastavat. Emme halua antaa kuvaa, että minkä tahansa muunmaalaisen palvelun käyttö olisi harmitonta, Koivunen sanoi.

Cert-fi muistuttaa ohjeestaan, miten viestintäänsä voi suojata. Ohjeessa on muun muassa käytännön vinkkejä sähköpostin salaamisesta.

Koivunen ei ryhdy antamaan neuvoja, pitäisikö PRISM-palveluun osallistuvia verkkopalveluja alkaa karttaa.

– Jos antaisin neuvoja, tulisi velvoite listata, missä palveluissa ei ole takaportteja. Se on mahdoton tehtävä.

Valveutuneen käyttäjän pitää olla tietoinen siitä, kenelle viestii, mitä viestii ja millä välineellä viestintäänsä harjoittaa, Koivunen opastaa. Tehokkaimpana salauskeinona hän pitää päästä päähän -salausta, jossa viesti salataan lähettäjän koneella ja avataan vastaanottajan päässä.

Yhtiöt kiistävät takaportit

Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelu NSA:n ja liittovaltion poliisi FBI:n harjoittamasta verkkovalvonnasta uutisoivat amerikkalainen Washington Post ja brittiläinen Guardian. Lehtien mukaan amerikkalaisviranomaisilla on suora pääsy muun muassa Googlen, Facebookin, Applen, Skypen, Yahoon ja Microsoftin keskuspalvelimille. Viranomaiset pääsevät näin käsiksi muun muassa käyttäjien verkkohakuihin, sähköpostien sisältöön, tiedostonsiirtoihin ja pikaviesteihin.

Samassa yhteydessä ilmeni, että NSA seuraa kolmen keskeisen amerikkalaisen teleoperaattorin asiakas- ja puhelutietoja.

Yhtiöt kiistivät tietävänsä valvonnasta mitään ja vakuuttelivat, että ne luovuttavat tietoja viranomaisille vain oikeuden päätöksellä.

Uutisen taustalla on NSA:n sisäinen kalvosarja, joka esittelee vuonna 2007 perustetun PRISM-palvelun mahdollisuuksia. Yhdysvaltojen lainsäädännön mukaan viranomaiset saavat seurata maan kautta kulkevaa ulkomaalaista viestintää. Omien kansalaisten valvontaan vaaditaan oikeuden päätös.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat