Upi Martikainen juontajalle lähetyksessä: Maalaan sinut, kun pääsen kotiin!

Entinen uutistenlukija ja nykyinen taiteilija Urpo "Upi" Martikainen esitteli Studio55.fi-lähetyksessä maailmalla tekemiään maalauksia ja kertoi, miten parisuhde kestää miehen maalausinnon yhteisillä lomamatkoilla.

Urpo Martikainen yhdistää tauluihinsa journalistin, kuvajournalistin ja taiteilijan intohimon. Telttatuolin, telineen ja yhden pensselin kanssa kulkeva Martikainen kertoi pitävänsä ulkomaan matkoillaan matkapäiväkirjaa, johon tallentuvat kuvina muun muassa lentokentän jonossa kohdatut ihmiset.

– On sellaisia tilanteita, joissa olen todennut, että nyt ei parane lähteä levittämään välineitä ja alkaa maalata tässä, kun voi olla että joutuisin konfliktiin. Silloin painan mieleen asioita ja maalaan muistikuvan perusteella sitten, kun olen rauhallisessa paikassa, Urpo Martikainen kuvaili Studio55.fi-lähetyksessä.

Hän kertoi myös, että matkoilla Martikaisen pariskunnalla on yhteisymmärrys työnjaosta.

– Kun tulee eteen uusia paikkoja ja tuntuu siltä että haluaisin istua, vaimoni lähtee kiertelemään. Joka paikassahan on naisille tehtävää ja ostettavaa. Minä alan maalata, ja sitten kun vaimo tulee takaisin, syömme välipalan yhdessä ja jatkamme päivää.

– Kuka nainen tykkäisi siitä, että ollaan selän takana seisoskelemassa kun ollaan kaupoilla?

Juontaja-Pirjo päätyy tauluksi?

Urpo Martikainen totesi, että aivan kuten kirjailija muistaa tapahtumia, myös kuvantekijä voi maalata jälkikäteen sen perusteella mitä on nähnyt, yksityiskohtia myöten.

Martikainen esitteli muun muassa slummialueelta syntyneen maalauksensa lähetyksessä.

– Kerran näin, kun slummeissa istui toimettomia ukkoja. En tiennyt, voisivatko he olla aggressiivisia vai ei. En viitsinyt ottaa riskiä, joten vain juttelin heidän kanssaan. Heti kun tulin sopivaan paikkaan, maalasin näkemäni perusteella, kertoi Martikainen.

Maalauksia syntyy pienistäkin kohtaamisista.

– Kap Verdellä oli kerjääviä pikkupoikia, ja yksi sinnikäs viikari olisi halunnut kiillottaa kenkäni. Sanoin hänelle, että maksan enemmän kuin kiillottamisesta, jos otat sen pallin, pidät harjaa käsissä ja istut siinä kunnes annan luvan lähteä. Siitä syntyi hyvä taulu.

Maalaaminen pitää Martikaista kiireisenä myös koti-Suomessa. Martikainen kertoi, että kesällä on tarkoitus lähteä Savoon Otavan opistoon pitämään kurssia ulkoilmassa maalaamisesta. Lähitulevaisuudellekin oli suunnitelmia.

– Kun menen kotiin, niin maalaan sinut, Martikainen nauroi Studio55.fi:n juontaja Pirjo Haapojalle.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muita maalauksiaan Urpo Martikainen esitteli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja