Unohtuivatko tulppaaninsipulit kaappiin – näin saat ne kukkimaan

Unohditko istuttaa viime syksynä hankkimasi tulppaaninsipulit pihalle? Ei hätää, tee niistä ruukkuistutus ja hyödä tulppaanit pääsiäiseksi sisällä.

Jotta sipulit kukkisivat kotioloissa, täytyy niiden olla preparoituja, eli kylmäkäsiteltyjä sipuleita.

Preparoidut sipulit lähtevät helpommin kasvuun ja kukkivat varmemmin. Tavallisissa sipuleissa on suurempi riski epäonnistua ja kukinta-aika voi olla vaihteleva.

Sipulit voi istuttaa joko multaan, tai ne voi hyötää myös vedessä.

Mullassa hyötäminen

Tarvitset

  • Hiekansekaista multaa
  • Pieniä kiviä tai salaojasoraa
  • Ruukun, jonka pohjassa on reikä
  • Preparoituja tulppaaninsipuleita

Tee näin

Salaojita ruukun pohja pienillä kivillä tai salaojasoralla. Täytä ruukku hiekansekaisella mullalla. Istuta sipulit tiiviisti siten, että ne eivät kosketa toisiaan ja siten, että sipulin terävä pää jää näkyviin. Paina multa tiiviisti sipulien ympärille.

Kastele istutus ja siirrä se kylmään (+5–10 astetta) ja pimeään paikkaan noin 10–12 viikoksi. Kastele silloin tällöin, etteivät sipulit kuivu.

Siirrä istutus aurinkoon, kun versot ovat noin 5 cm pitkiä. Sipulit alkavat kukkia noin kolmen viikon kuluttua aurinkoon ja lämpöön siirrettäessä.

Vedessä hyötäminen

Tarvitset

  • Maljakon, lasipurkin tai laakean astian
  • Koristekiviä
  • Preparoituja tulppaaninsipuleita

Tee näin

Laita maljakon pohjalle kiviä vähintään 2 cm. Aseta sipulit kivien päälle ja lisää kiviä siten, että sipulit pysyvät ojennuksessa. Lisää astiaan vettä niin paljon, että juuret ovat vedessä. Älä uita sipuleja, vaan niiden pohja saa juuri ja juuri ulottua veteen.

Siirrä astia pimeään ja kylmään (+5–10 astetta) paikkaan 10–12 viikoksi. Siirrä astia aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan kun versot ovat kasvaneet noin 5 cm:n pituisiksi. Sipulit kukkivat noin kolmen viikon kuluttua lämpöön siirrettäessä.

Tärkeintä hyötämisessä on maltti, kylmä, pimeä ja se etteivät sipulit ole liian kosteassa.Lue myös:

    Uusimmat