Unohda syysflunssa: Tehovinkit vastustuskyvyn kaveriksi

Ilmassa on jo syksyn tuntua ja nyt jos koskaan on aika kiinnittää huomiota elintapoihin, jotta flunssakauden alkaessa kehosi on valmiina vastaiskuun.

Vastustuskykyä kannattaa pyrkiä kehittämään, sillä se auttaa välttämään turhat sairastelut. Listasimme parhaat vinkit, joiden avulla autat kehoasi taistelussa pöpöjä vastaan.

1. Älä syö liikaa rasvaa

Rasvansyönti on tärkeää ja vähärasvaiset tuotteet ovat useiden tutkimusten mukaan epäterveellisempiä kuin aidot ja oikeat, mutta sen syömistä ei saa liioitella.

USA:n maatalousministeriön mukaan ihmisillä, joiden ruokavalio koostui 38 prosenttisesti rasvasta oli huomattavasti huonompi vastustuskyky kuin vähärasvaisella ruokavaliolla (eli noin 28 prosenttia rasvaa) olevien.

Ennen kaikkea sen laadulla on väliä - suosi pehmeitä rasvoja, kuten rypsi- ja oliiviöljyä.

2. Syö tarpeeksi proteiinia

Proteiinin aminohapot ovat tärkeitä solujen rakennuspalikoita, ja auttavat niitä suojautumaan pöpöjä vastaan. Suosi vähärasvaista lihaa, munia, papuja ja soijatuotteita.

3. Pysy liikkeessä

Useiden tutkimusten mukaan harrastamalla 45 minuuttia liikuntaa viitenä päivänä viikossa parannat vastustuskykyäsi ja jopa puolitat sairaspäiviesi määrän.

Huhkiminen ei kuitenkaan aina ole hyväksi, sillä liikaa liikuntaa harrastavat kärsivät juuri päinvastaisesta ongelmasta. Muista siis viettää myös lepopäiviä.

4. Pudota ne muutamat, ylimääräiset kilot

Olisiko sinullakin varaa pienentää vaakalukemaa muutaman kilon verran? Pienelläkin painonpudotuksella on suuri vaikutus terveyteen, oli ylipainoa sitten paljon tai vähän.

5. Osoita hellyyttä

Läheisten huomio ja hellyydenosoitukset ovat hyväksi mielelle ja sitä kautta myös vastustuskyvylle, sillä ne alentavat stressiä ja lisäävät hyvän olon tunnetta.

Wilkesin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lemmikkieläinten silittelyllä on samanlainen vaikutus, joten myös karvaiset kaverit ovat hyväksi terveydellesi.

6. Syö väriä!

Kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä olisi syötävä puoli kiloa päivässä - sen tietävät kaikki, mutta myös niiden värillä on väliä. Pyri nauttimaan vähintään kolmea eri väristä kasvista jokaisella aterialla, jos vain mahdollista. Ne sisältävät karoteenia, joka auttaa soluja taistelemaan pöpöjä vastaan. Lisäksi niissä on paljon antioksidantteja sekä a- ja c-vitamiineja, jotka vahvistavat soluja.

7. Nuku tarpeeksi

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä mennä ajoissa nukkumaan ja huolehtia niin unen määrästä kuin laadustakin.

Mikäli kärsit uniongelmista tee asialle ajoissa jotain. Jos tavanomaiset keinot, kuten iltojen rauhoittaminen ja rentoutuminen, eivät auta, mene lääkärin juttusille. On tärkeää saada riittävästi lepoa, eikä unettomuuden kanssa kannata turhaan painia.

8. Muista välillä rentoutua

Elämä on usein hektistä, mutta muista välillä pyhittää aikaa myös itsellesi. Mikäli mahdollista, säästä pieni palanen aikaa päivässä omaan rentoutumiseesi - olkoon se vaikka lehden lueskelua ennen nukkumaanmenoa. Stressi on nimittäin yksi vastustuskykysi suurimpia vihollisia.

9. Vältä stressiä!

Pieni stressi voi olla hyväksi, sillä se saa sinut toimimaan tehokkaammin, mutta liiallinen ja pitkittynyt stressi tekee hallaa koko keholle ja saa sinut sairastumaan helpommin.

10. Nauti elämästäsi!

Muista hemmotella itseäsi säännöllisin väliajoin, niin pysyt pirteänä ja jaksat arkeasi paremmin. Tämä saa sinut voimaan hyvin sisäisesti, mikä tuntuu ja näkyy myös ulkoisesti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja