Unohda parisuhde tai työpaikka – tämä on avain onneen

Henkisen hyvinvoinnin valmentaja Eevi Minkkinen kertoo vinkkejä onnellisempaan elämään.

Eevi Minkkinen on hyvinvoinnin valmentaja, joka kehottaa suomalaisia pohtimaan omaa mieltään onnellisuuden saavuttamiseksi. Minkkinen muistuttaa, että parisuhde tai muu ulkoinen asia ei tuo pysyvää onnellisuutta samalla tavalla, kuin oman mielen onnellisuus.

– Monesti mieli on tottunut luomaan syy–seuraussuhteita. Jos toimin tietyllä tavalla, seuraa onnellisuutta. Kunhan saan tuon ihmissuhteen tai työpaikan, olen onnellinen, kertoo Eevi Minkkinen sitten kun –ajattelusta.

Kyseessä on mielen harhautuskeino – uskottelu siitä, että hyvä olisi jossakin tulevaisuudessa. Sen sijaan, että odottaisi tulevaisuuden pelastavan joskus myöhemmin, Minkkinen kehottaa antamaan luvan itselleen olla onnellinen tässä ja nyt, ilman mitään syytä.

– Loppupeleissä onnellisuus on hetken huippuja. Kun löytää unelmien puolison tai työpaikan, alkaa keksiä jotain muuta, mitä haluaa. Se on alitajuista ja aiheuttaa kärsimystä monelle. Pitäisi oppia olemaan onnellinen ilman mitään tarinaa mistään, Minkkinen neuvoo.

Onnellisuus ei kuitenkaan ole helppoa, sillä mielen tarina on voimakas ja ulkopuoliset odotukset valtaavat sen helposti. Meidät on ehdollistettu keppi ja porkkana -ajatteluun. Tärkeää on kuitenkin olla armollinen itseä kohtaan ja antaa lupa kokea onnea ja hyvää oloa.

– Opettele nauttimaan puhtaista aistimuksista, siitä miltä asiat näyttävät ja tuntuvat.

Olet hyvä jo nyt

Minkkisen mukaan elämässä pitäisi unohtaa se, mitä asioita pitäisi olla enemmän tai vähemmän. Samalla tulisi muistaa ettemme ole ajatuksemme, tunteemme tai kehomme, vaan jotakin paljon ihmeellisempää. Ilo ja keveys ovat syntymäoikeutemme.

– Sisäinen maailmamme luo ulkoista maailmaa, se mistä meistä huomataan ulkopuolella, kertoo sisäisestä kokemuksesta ja maailmasta.

Yksi Minkkisen ohjeista on se, että mitään ei tarvitse muuttaa, kaikki ovat lähtökohtaisesti täysin ehjiä.

– Ennemminkin kannattaa tulla tietoiseksi omista tuntemuksista ja ajatuksista. Ei kannata ajatella pakonomaisesti, että pitäisi muuttua, sillä siinä on ennakko-oletus että olisi huono. Se ei pidä paikkaansa.

Meillä on vain tämä hetki

Mieli on liian usein kiinni lopputuloksessa ja tavoitteessa, joka pitäisi saavuttaa. Se vie ihmistä omiin rajattuihin laatikoihin ja sumuun, jossa ei näe selkeästi kaikkia mahdollisuuksia. Irti päästäminen on kuitenkin elämän leikkiä.

– On tutkittu, että henkilöt jotka asettavat itselleen tiukkoja ja tarkkoja tavoitteita, ovat stressaantuneempia kuin ne, joilla suunta ei ole selvillä, Minkkinen neuvoo.

Kuinka niin? Miksi sanotaan, että hyvät asiat tulevat silloin, kun niitä vähiten odottaa?

– Kun ajattelee, että nämä asiat tässä tuntuvat hyviltä, tulevaisuus voi luoda itse itsensä. Silloin kykenee hyväksymään kaiken mikä tulee vastaan, ja antaa elämälle luvan tuoda asiat eteen. Asiat eivät ehkä tule siinä muodossa, kuin pieni ego-mieli olisi halunnut niiden ilmentyvän. Se on jännä juttu. Kun ei ole liian kiinni lopputuloksessa, elämä näyttää virtaavan paljon vapaammin, selventää Minkkinen.

Minkkinen muistuttaa, että kun lakkaa tavoittelemasta jotakin joka ei ole todellista tässä hetkessä, on helpompi olla läsnä. Tulevaisuus ei ole todellista, vaan vain vain ajatus todellisuudesta.

– Meille ei ole luvattu mitään muuta, kuin tämä hetki. Olisi hauska ajatella, millaista elämä olisi, jos pitäisi toisella kämmenellä kuolemaa ja toisella elämää. Se on tosiasia, joka kulkee meidän matkassa koko ajan. Tämä voi milloin tahansa pysähtyä, omaa hyvinvointia ei kannata siirtää tulevaisuuteen, Minkkinen tiivistää.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat