Elämäntaitoja opettelemassa – millaiset oppaat puhuttelevat suomalaisia?

Vuodenvaihteen jälkeen monet kaunokirjoja ahmivat suomalaiset tuntuvat tarttuvan herkemmin myös erilaisiin elämäntaito-oppaisiin, jotka herättävät ja vavistelevat uuteen alkuun tai kenties innostavat tekemään kaivatun elämänmuutoksen. Self help -kirjojen suosio on taattu, sillä niiden uskotaan vaikuttavan hyvinvointiimme – jos vain osaamme sisäistää niiden viestin.

Erilaiset self help -kirjat sekä elämäntaito-oppaat rantautuivat ryminällä Suomeen 2000-luvulla, kun muualla maailmalla elämäntaitokirjallisuus oli ollut trendi jo vuosia. Kotimainen opaskirjallisuus nosti rehvakkaasti päätään tarjoten neuvoja ja opastusta muun muassa onnellisuuteen ja oman elämän muuttamiseen.

Oppaiden tämänpäiväinen suosio onkin lähes käsin kosketeltavaa: etenkin henkinen – sekä siinä samalla fyysinen – hyvinvointi tuntuvat olevan äärimmäisen suosittuja aihepiirejä niin suomalaiskirjailijoiden kuin -lukijoidenkin keskuudessa.

– Meiltä ostetaan paljon henkiseen kasvuun ja hyvinvointiin, elämäntaitoon, liikuntaan ja laihdutukseen liittyviä kirjoja ja oppaita, Adlibriksen myynti- ja sivustovastaava Kristiina Ajpe kertoo.

– Tällä hetkellä myös erilaiset kädentaitokirjat ovat todella suosittuja, kuten myös keitto- ja leivontakirjat.

Keittokirjojen ohella erilaiset ravinto-oppaat tuntuvatkin herättävän kiinnostusta. Basam Booksin Viisas elämä -sarjan oppaat sisältävät neuvoja ja viisauksia elämän eri osa-alueille ja etenkin henkinen hyvinvointi ja kasvu ovat suosittuja osa-alueita – kuten myös ravinto.

– Sarjan ydin on sisäinen eheys, rauha, sekä kyky elää ja nauttia nykyhetkestä. Tietoinen läsnäolo – mindfulness – on suosituin osio vuodesta toiseen, Katariina Huttunen Basam Booksilta kertoo.

Esimerkiksi tunnetun henkisen opettajan Eckhart Tollenin teokset tuntuvat puhuttelevan suomalaisia.

– Jokaisen ihmisen elämässä on käännekohtia. Tämän päivän kiire ja tahti saa ihmiset ajattelemaan mitä ja ketä varten oikein kiiruhdan. Nautinko elämästä? Ymmärränkö mitä tarkoittaa elää tässä ja nyt ja olla läsnä nykyhetkessä? Huttunen pohtii.

Vuodenajoilla on merkitystä?

Elämänmuutosteoksiin tartutaan etenkin uudenvuodenvaihteen jälkeen, kun joulukinkut ja -suklaat on syöty ja uudenvuodenlupaukset uudesta elämänmuutoksesta tehty. Vuodenvaihteen tietämillä Kristiina Ajpen mukaan etenkin kuntoilu-, laihdutus- ja ravinto-oppaat myyvät hyvin.

– Esimerkiksi Kaisa JaakkolanHormonidieetti, jossa kerrotaan, miksi rasva kertyy vartalosi ongelmakohtiin ja kuinka voit muokata kehostasi sellaisen kuin haluat, on ollut erittäin suosittu tammikuussa 2013.

– Mutta suosittu teos on ollut myös Rhonda ByrnenThe Secret – Taikavoima, jossa esitellään 28-päiväinen ohjelma, jonka tarkoituksena on herättää kaikissa meissä piilevä syvä kiitollisuuden tunne, Ajpe kertoo.

Tuntuukin siltä, että niin sanotut "nopeat muutokset" ovat kaivattuja.

Alexander LoydinParanemisen avain – paranna 6 minuutissa terveyteen, menestymiseen tai ihmissuhteisiin liittyvän ongelmasi syy -opas on ollut nyt lähiaikoina äärimmäisen suosittu: sen avulla on myös tapahtunut konkreettisesti parantumisia. Samoin myös Heidi KuusistonUusi päivä - matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla on ollut nyt pinnalla, Katariina Huttunen kertoo.

Näkyykö oppaiden lukuinnossa muutoksia eri vuodenaikoina?

– Vuodenajat vaikuttavat tietenkin jonkun verran. Puutarhakirjoja myydään enemmän lumien sulettua, keväällä veneilykirjat ovat suosittuja ja niin edelleen. Mutta itseapu-kirjat myyvät aika tasaisesti vuodenaikaan katsomatta, Ajpe kuvaa.

– Keväällä valon lisääntyessä sekä syksyllä taas valon vähetessä mielialan vaihteluihin etsitään oppaistamme apua, Huttunen puolestaan kertoo.

Oppaat, joissa esimerkiksi neuvotaan kuinka päästä irti masennuksesta tai kiireestä, ovat synkkyyteen ajautuvien suomalaisten keskuudessa Huttusen mukaan kysyttyjä ympäri vuoden.

Tuoreen skotlantilaisen selvityksen* mukaan self help -oppaista voikin olla apua masennuksen hoidossa osana muuta kuntoutusta. Osalle kahdestasadasta tutkimushenkilöistä annettiin self help -opas, joka käsitteli masennuksen eri asteita, joissa annettiin neuvoja itsevarmuuden kohentamiseen sekä uniongelmien hoitamiseen. Neljän kuukauden jälkeen potilailla, joille oli määrätty elämäntaito-oppaita, esiintyi huomattavasti vähemmän masennusta verraten ryhmän muihin potilaisiin.

Mutta onko oppaista todella apua?

– Takuulla oppaista on apua, jos oppaan sanoman tai opin voi sisäistää ja oppeja hyödyntää omassa elämässään, Ajpe kertoo.

– Moni teos on muuttanut usean ihmisen elämän. Kun esimerkiksi oivallat mistä esimerkiksi masentumisesi johtuu, paranemisprosessi on jo alkanut, Huttunen komppaa.

AVAn kirja-arvostelut oppaista:

Uusi päivä: Matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla: Uusi elämä – jo tänään?

Zen ja onnellisuuden taito: Pysyvän onnellisuuden salaisuus


AVA / Katri Koskinen

Kuvat: Shutterstock

*Lähde: BBC News

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja