Unohda jo ruusuntuoksuiset vaatteet! Hajusteet eivät puhdista pyykkiäsi

Hajusteet eivät puhdista pyykkiä. Moni kuitenkin pitää pyykkiä puhtaana, kun vaatteet tuoksuvat hajusteilta. Allergia- ja astmaliitto uskoo, että kuluttajat suosivat jatkossa hajusteettomia tuotteita yhä enemmän.

Moni pitää pyykkiä puhtaana vasta sitten, kun vaatteet tuoksuvat pesuaineiden hajusteilta – ruusuilta tai vaniljalta. Allergia- ja astmaliitto herättelee kuluttajia tarkistamaan pyykinpesutottumuksiaan.

Hajusteet eivät puhdista pyykkiä. Sen sijaan ne aiheuttavat oireita monille tuoksuyliherkille.

– Hajustettujen pyykinpesuaineiden valikoima on niin laaja, että mielikuva tuoksuista ja puhtaudesta on ymmärrettävä. Hajusteet eivät kuitenkaan vaikuta pyykin puhtauteen millään tavalla, toteaa viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

– Monet tuoksuyliherkät saavat oireita pyykinpesuaineiden hajusteista. Osa toivoo, että hajustetut tuotteet olisi kaupoissakin sijoitettu syrjemmälle.

Allergia- ja astmaliitto uskoo, että kuluttajat suosivat jatkossa hajusteettomia tuotteita yhä enemmän. Niitäkin on saatavilla laaja valikoima.

Tietoisuus tuoksuyliherkkyydestä lisääntyy ja osa pohtii myös omaa kemikaalialtistumistaan. Liiton teettämän tutkimuksen mukaan 41 prosenttia kuluttajista suosii hajusteettomia pesuaineita. Allergia- ja astmaperheissä luku on suurempi.

– Tottumisen myötä hajusteeton pyykki alkaakin tuntua raikkaammalta kuin hajusteilla tuoksutetut tekstiilit, Alanko toteaa.

Annostele maltilla, pese kuumalla

Luontoystävällisyys on lisännyt suosiota vuosi vuodelta, minkä myötä myös pyykinpesussa suositaan helposti matalapesulämpötiloja ja pikaohjelmia. On hyvä muistaa, että moni pyykki ei tule puhtaaksi alle 60 asteessa.

– Pesuainetta tulisi annostella aina enintään ohjeen mukaisesti ja suosia korkeita pesulämpötiloja. Hiki, tali ja iholle laitetut vartalovoiteet eivät irtoa tekstiileistä matalapesulämpötiloissa. Huonosti pestyn pyykin tunnistaa helposti siitä, että valkoisesta tekstiilistä tulee ajan kanssa vähän harmaa tai keltainen, Alanko ohjeistaa.

Allergia- ja astmaliitto huomauttaa, että jauhemaisissa pesuaineissa käytetty zeoliitti ei liity allergioihin, ennemminkin koneen puhtauteen ja huoltoon. Allergia- ja astmaliiton mukaan herkkäihoisen kannattaa suosia nestemäistä pesuainetta, joka huuhtoutuu jauhetta paremmin pois tekstiileistä.

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto ry

Lue myös:

    Uusimmat