Ullanlinnan murhaepäilty ajoi mereen perhe kyydissään – ei voida syyttää murhan yrityksistä

Vaimonsa taposta Ullanlinnassa epäilty ajoi 2021 Kauppatorilta mereen puoliso ja neljä lasta kyydissä – tämä epäillyn taustoista tiedetään 4:25
Vaimonsa murhasta epäilty ajoi vuonna 2021 Kauppatorilta mereen puoliso ja neljä lasta kyydissään.

Korkein oikeus (KKO) on pitänyt voimassa sakkotuomion, jonka vaimonsa murhasta Helsingin Ullanlinnassa epäilty lääkäri sai aiemmin ajettuaan Helsingin Kauppatorilta mereen perhe kyydissään.

Mies ajoi elokuussa 2021 koeajossa olleen auton Kauppatorilla Vironaltaan reunalta mereen niin, että kyydissä oli miehen lisäksi viisi ihmistä. Tuolloin mies kertoi poliisille ajaneensa mereen vahingossa.

Poliisi määräsi lääkärille tapauksesta sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjä vaati sakkotuomion purkua, koska murhatutkinnassa on tullut ilmi epäily, että kyse oli jo tuolloin henkirikoksen yrityksistä.

Oikeudellisesti kyse oli saman tapahtuman uudesta arvioinnista, vaikka tapahtuma oli jo johtanut lainvoimaisiin sakkoihin. Oikeuskäytännössä samasta rikoksesta ei voi määrätä rangaistusta kahdesti.

Autossa olleita kuulusteltu uudestaan

Syyttäjä kertoi KKO:lle, että uudet epäilyt tulivat ilmi, kun poliisi alkoi tutkia lääkärin vaimoon kohdistunutta henkirikosta. Nainen kuoli viime vuoden joulukuussa parin yhteisessä kodissa Ullanlinnassa.

Poliisin mukaan nainen löytyi kuolleena, kun mies oli siirtämässä tämän ruumista autoon. Mies on ollut vangittuna joulukuun lopusta lähtien, ja hänet määrättiin toukokuussa mielentilatutkimukseen.

Poliisi kertoi henkirikostutkinnan alettua epäilevänsä lääkäriä murhan lisäksi myös murhan yrityksistä Kauppatorin tapahtumien vuoksi.

Syyttäjä esitti KKO:lle uutena näyttönä autossa olleiden kuulustelutietoja ja teknistä näyttöä. Tutkinnassa oli kuultu autossa olleita matkustajia ja esitetty näyttöä lääkärin käytöksestä ennen mereen ajoa.

Syyttäjien mukaan uusi näyttö antaa aihetta epäillä, että mies ajoi mereen tahallaan. Lääkäri kiisti väitteet ja vaati purkuhakemuksen hylkäämistä.

– Nämä yksityiskohdat ovat kuitenkin laadultaan sellaisia, ettei niiden perusteella voida tehdä kovin vahvoja johtopäätöksiä (miehen) tahallisuudesta, arvioi puolestaan KKO ennakkopäätöksessään.

KKO:n mukaan ei olisi todennäköistä, että mies olisi uudenkaan tiedon valossa tuomittu muusta kuin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja hylkäsi syyttäjän vaatimuksen.

Lääkärin vaimon kuolemaa koskeva esitutkinta on toistaiseksi kesken.

Poliisi on tehnyt teknistä tutkintaa Ullanlinnan henkirikoksen tekotapaan liittyen 1:34
Katso myös: Ullanlinnan epäillyn henkirikoksen tekopaikkana ollut asunto oli eristettynä pitkään. Rikospaikka vieraili paikalla helmikuussa sen jälkeen, kun rikosnimikkeen muuttamista harkittiin.

Ullanlinnan henkirikos muuttui epäillyksi murhaksi - mikä jutusta tekee erikoisen? 11:03
Tapausta tutkittiin aiemmin tappona. Rikospaikan Murharyhmä ruoti Ullanlinnan epäillyn nimikkeen vaihtumista murhaksi. Katso asiantuntijoiden arviot tapauksesta yltä.

Lue myös:

    Uusimmat