Ullanlinnan murhatutkinta valmistui: Psykiatrin epäillään aiheuttaneen vaimolleen rajut päävammat

Helsingin arvoalueella Ullanlinnassa viime joulukuussa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on valmistunut ja siirtynyt syyteharkintaan.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen kertoo MTV Uutisille, että henkirikoksen tarkka tekotapa jäi ainakin osin epäselväksi.

– Olisi liioiteltua sanoa, että tekotapa on täydellisen selvä.

Tutkinnassa saatiin kuitenkin selville, että 47-vuotias nainen menehtyi vakavan päähän kohdistuneen väkivallan seurauksena.

– Päähän kohdistuneet vammat aiheuttivat naisen kuoleman. En voi ottaa asiaan sen kummemmin kantaa, koska siihen liittyy osittain myös salassa pidettäviä uhrin yksityiselämään liittyviä seikkoja, Lehtonen sanoo.

"Väkivalta on ollut voimakasta ja toistuvaa"

Poliisi on jo aiemmin kertonut, että murhasta epäilty psykiatrimies on väittänyt vaimonsa kuolemaa vahingoksi tai tapaturmaksi. Mies on siis myöntänyt aiheuttaneensa kuoleman, mutta kiistänyt tehneensä tahallista henkirikosta.

Lehtosen mukaan poliisin tekemät löydökset eivät tue miehen kertomusta vahingosta miltään osin.

– Naisen vammojen laatu on sellainen, että voidaan sanoa, että väkivalta on ollut voimakasta ja toistuvaa, hän sanoo.

Tapaus on Lehtosen mukaan siirtynyt syyteharkintaan viime perjantaina. Asiaa käsitellään siis käräjäoikeudessa lähiaikoina, sillä murhasta epäilty psykiatrimies on tällä hetkellä tutkintavankeudessa. 

Vaimonsa taposta Ullanlinnassa epäilty ajoi 2021 Kauppatorilta mereen puoliso ja neljä lasta kyydissä – tämä epäillyn taustoista tiedetään 4:25
Vaimonsa murhasta epäilty ajoi vuonna 2021 Kauppatorilta mereen puoliso ja neljä lasta kyydissään. Media seurasi auton nosto-operaatiota vierestä.

Jäi kiinni siirtäessään ruumista

Henkirikosepäily heräsi 17. joulukuuta viime vuonna, kun psykiatrimies jäi kiinni pariskunnan kotitalon pihalla yrittäessään siirtää vaimonsa ruumista autoonsa. Ruumis oli kätketty jätesäkkiin.

Nainen oli tuolloin ilmoitettu kadonneeksi, ja mies oli itsekin osallistunut naisen etsintään.

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen päivää aiemmin, eli 16. päivä joulukuuta. Murhasta epäillyn aviomiehen uskotaan piilotelleen ruumista asunnossaan teon jälkeen. 

Henkirikostutkinnan yhteydessä poliisi alkoi tarkastella uudestaan myös vuoden 2021 elokuun tapahtumia. Psykiatrimies ajoi tuolloin koeajossa olleen henkilöauton mereen Helsingin Kauppatorilla. Kyydissä oli miehen perhe.

Tapahtumien aikaan tilannetta pidettiin vahinkona, mutta henkirikostutkinnan myötä poliisi alkoi epäillä, että mies yritti jo tuolloin surmata lähimmäisiään. 

Korkein oikeus päätti tänään, että miehelle aiemmin asiasta luettu sakkotuomio liikenneturvallisuuden vaarantamisesta jää voimaan. Asiaa ei siis voida käsitellä oikeudessa enää toiseen kertaan toisella rikosnimikellä.

Poliisin epäilemien henkirikosten yritysten tai vaimon murhan motiivi ei ole esitutkinnassa selvinnyt. Aiemmin poliisi piti mahdollisena, että henkirikokseen olisi liittynyt jonkinlainen taloudellinen motiivi. Teoria kuitenkin kaatui jo esitutkinnan aikana.

Poliisin mukaan kyse oli kuitenkin tapon sijaan murhasta, sillä mies vaikutti suunnitelleen tekoa etukäteen. Hän oli esimerkiksi hankkinut tarvikkeita, joita käytettiin teon jälkien peittelyyn. 

Mieheltä löydettiin poliisin mukaan myös ruumiin kuljettamiseen ja hävittämiseen soveltuvia välineitä.

Lue myös:

    Uusimmat