Ullanlinnan murhasta epäilty lääkäri määrättiin mielentilatutkimukseen kesken esitutkinnan – "Ei se kovin tavallista ole"

Vaimonsa murhasta Helsingin Ullanlinnassa epäilty erikoislääkäri määrättiin mielentilatutkimukseen kesken esitutkinnan. Helsingin käräjäoikeus päätti asiasta tänään.

MTV Uutisten tietojen mukaan murhasta epäillyn psykiatrin puolustus on pyytänyt mielentilatutkimusta. Asiaa käsiteltiin tänään käräjillä syyttäjän aloitteesta.

Oikeuden määräämässä tutkimuksessa selvitetään, onko mies ollut epäillyn henkirikoksen aikaan syyntakeinen, eli kykenevä ymmärtämään tekonsa luonteen ja seuraukset.

Tyypillisesti tutkimukset tulevat ajankohtaiseksi vasta rikosjutun oikeudenkäynnissä. On harvinaisempaa, että henkilö määrätään tutkimuksiin jo kesken esitutkinnan.

– Ei se kovin tavallista ole. Minulla on ollut yksi aiempi tapaus, jossa on esitutkinnan aikana määrätty mielentilatutkimukseen, murhajutun tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen kommentoi.

Tilanne on epätyypillinen myös siitä syystä, että murhasta epäilty lääkärimies on itse psykiatrian erikoisalan ammattilainen. Mies on aiemmin myös tehnyt tieteellistä tutkimusta oikeuspsykiatrian saralla, vaikka ei olekaan oikeuspsykiatri.

Vastauksia motiiviin?

Rikoskomisario Lehtonen pitää mahdollisena, että mielentilatutkimus tuo vastauksia henkirikoksen motiiviin. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

Aiemmin poliisi uskoi, että teolle saattaisi löytyä taloudellinen syy. Epäilykset osoittautuivat tarkemmissa tutkimuksissa vääriksi.

Miehen hallusta oli löydetty materiaalia, joka viittasi tutkinnanjohtajan mukaan eräänlaisiin taloudellisiin järjestelyihin. Tutkimuksissa näille asioille löydettiin kuitenkin luonnollinen selitys.

Tällä hetkellä poliisilla ei ole arviota henkirikoksen syystä.

– Motiiviakin voi sieltä tulla, mutta mahdolliseen oikeuskäsittelyynhän sillä on suurin merkitys, Lehtonen arvioi mielentilatutkimuksen painoarvoa.

Kuukausien odotus

Mikäli mies katsottaisiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, mutta käräjäoikeudessa syylliseksi henkirikokseen, oikeuden tulisi rangaistuksen sijaan määrätä mies psykiatriseen hoitoon.

Mielentilatutkimuksen valmistumisessa kestää kuukausia. Ruuhkien takia tulosten saamisessa saattaa kestää pitkälle syksyyn.

Mielentilatutkimuksen lisäksi käräjäoikeus määräsi henkirikosjutulle tänään uuden syytteennoston määräpäivän. Syyte on nostettava 2. marraskuuta. Alkuperäinen määräpäivä oli toukokuussa.

Tutkinnanjohtaja Lehtosen mukaan poliisin osuus esitutkinnasta valmistuu tulevien viikkojen aikana.

Rajua väkivaltaa 

Vuonna 1974 syntynyt psykiatrian erikoislääkäri on ollut vangittuna joulukuusta saakka. Miehen epäillään surmanneen vaimonsa perheen yhteisessä kodissa Helsingin Ullanlinnassa aamuyöllä 16. joulukuuta.

Nainen löydettiin kuolleena lauantaiaamuna 17. joulukuuta, kun mies oli siirtämässä ruumista autoonsa. Naapurit kiinnittivät huomiota miehen erikoiseen käytökseen.

Mies on myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman, mutta kiistää kyse olleen tahallisesta henkirikoksesta.

Poliisi on tutkinut asiaa murhana muun muassa siksi, että tekoon uskotaan liittyvän suunnitelmallisuutta. Poliisi on kertonut, että uhri kuoli voimakkaan väkivallan seurauksena.

Poliisin mukaan väkivallan jäljet ovat niin rajut, ettei kyse voi olla vahingosta.

Miestä epäillään lisäksi viidestä murhan yrityksestä. Miehen ohjaama auto putosi mereen Helsingin Kauppatorilla elokuussa 2021. Poliisi uskoo miehen toimineen tahallaan.

Ullanlinnan henkirikos muuttui epäillyksi murhaksi - mikä jutusta tekee erikoisen? 11:03
Tapausta tutkittiin aiemmin tappona. Rikospaikan Murharyhmä ruoti Ullanlinnan epäillyn nimikkeen vaihtumista murhaksi. Katso asiantuntijoiden arviot tapauksesta yltä.

Lue myös:

    Uusimmat