Nämä asiat tekevät Ullanlinnan epäillystä murhasta poikkeuksellisen – kokeneet poliisit listaavat syyt

Ullanlinnan henkirikos muuttui epäillyksi murhaksi - mikä jutusta tekee erikoisen? 11:03
Pystyykö vaimonsa murhasta epäilty psykiatri manipuloimaan poliisia kuulusteluissa oman ammattinsa takia? Katso videolta, miten kokeneet poliisit arvioivat Murharyhmässä asiaa.

Helsingin Ullanlinnassa viime joulukuussa tapahtunut henkirikos on monella tapaa poikkeuksellinen ja se eroaa tyypillisestä suomalaisesta henkirikoksesta. Poliisi epäilee nyt psykiatria vaimonsa murhan lisäksi viidestä murhan yrityksestä, koska hän ajoi autollaan perhe kyydissä mereen elokuussa 2021 Helsingin Kauppatorilla.

Rikospaikan Murharyhmässä kokeneet poliisit arvioivat, että Ullanlinnan henkirikoksessa on useita erikoisia piirteitä.

– Ensinnäkin tässä on kaksi eri tapahtumaa, joista toinen on äärimmäisen outo tekotavaltaan, eli viisi murhan yritystä autolla satama-altaaseen. Henkirikoksessakin outoa on se, kun naista ollaan viemässä pois asunnosta teon jälkeen, rikosylikomisario (evp.) Tero Haapala sanoo.

– Epäilty ei edusta sitä prototyyppiä, joka tyypillisesti syyllistyy henkirikokseen Suomessa, rikosylikonstaapeli (evp.) Kenneth Eriksson sanoo.

– Tyypillinen suomalainen henkirikos on ryyppyporukassa tehty puukotus. Tässä tapauksessa henkirikos tapahtui Helsingin arvoalueella ja sekä uhri että epäilty olivat hyvissä ammateissa olevia ihmisiä. Se on poikkeavaa, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala kertoo.

"Suunnitelma on ollut olemassa"

Ullanlinnan henkirikos tapahtui perjantaina 16. joulukuuta. Uhrina oli vuonna 1975 syntynyt nainen, joka oli avioliitossa teosta epäillyn psykiatrin kanssa. 

Epäilty ilmoitti itse vaimonsa kadonneeksi perjantaina 15. joulukuuta. Lisäksi joku toinenkin teki katoamisilmoituksen naisesta poliisille.

Poliisit kävivät vielä samana iltana pariskunnan kotona Ullanlinnassa, mutta vaimon ruumista ei tuolloin osattu etsiä, vaikka se oli piilotettuna asunnossa.

Naisen kohtalo selvisi seuraavana aamuna, kun aviomies jäi verekseltään kiinni pariskunnan kotitalon ulkopuolella. Mies oli siirtämässä jätesäkkiin käärittyä ruumista autoonsa.

Miehen poikkeava käytös kiinnitti naapurien huomion, ja nämä hälyttivät paikalle poliisin.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että tekoa on mietitty etukäteen ja sitä, miten siitä voisi selvitä. Se, että vaimon ruumista oltiin siirtämässä asunnosta pois, puhuu sen puolesta, että suunnitelma on ollut olemassa, Haapala sanoo.

– Jos kyse olisi puhtaasta vahingosta, kuten mies itse kertoo, niin luonnollisin tapa olisi ilmoittaa siitä viranomaisille, Eriksson toteaa.

"Tekojen välillä yksi yhteinen teema"

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut henkirikoksen tekotapaa. Tekoa tutkittiin pitkään tappona, mutta toissaviikolla rikosnimike muuttui murhaksi. 

Samalla psykiatri myös vangittiin oikeudessa viidestä murhan yrityksestä epäiltynä. Poliisin mukaan mies olisi aiemmin ajanut tahallaan henkilöauton mereen matkustajia kyydissään. Teon kohteena olivat auton matkustajat, eli miehen vaimo ja kummankin lapset.

Epäillyt murhan yritykset tapahtuivat elokuussa 2021, kun epäillyn kuljettama auto ajautui Vironaltaaseen Kauppatorin edustalla. Tapausta pidettiin aiemmin onnettomuutena ja siten liikenneturvallisuuden vaarantamisena, mutta nyt poliisi on aloittanut asiassa uuden esitutkinnan erittäin vakavalla rikosnimikkeellä.

Kokeneiden poliisien mukaan henkirikoksen muuttuminen murhaksi voi selittyä pelkästään teon suunnitelmallisuudella.

– Suunnitelmallisuuden lisäksi teossa voi olla myös raakuutta ja julmuutta, Haapala sanoo.

– Pelkkä suunnitelmallisuus voi riittää rikosnimikkeen muuttumiseen. Voisin kuvitella, että näiden kahden teon välillä (murha ja murhan yritykset) on joku yksi yhteinen teema, minkä vuoksi tätä henkirikosta arvioidaan murhana. Se voi olla juuri suunnitelmallisuus siellä taustalla, Rainiala arvioi.

Näin Ullanlinnan taposta epäilty ajoi perheensä mereen 0:45
Näin Ullanlinnan taposta epäilty ajoi perheensä mereen. Katso video.

Motiivi ei ole selvinnyt

Epäilty mies ei ole kuulusteluissa kertonut mitään varsinaista motiivia teolleen, mutta hän on kertonut oman versionsa tapahtuneesta. Poliisin mukaan esitutkinnassa ei ole selvinnyt yksittäistä motiivia henkirikokselle. 

Haapala uskoo ja toivoo, että poliisi tutkii nyt tarkasti myös psykiatrin taustaa.

– Selvittäisin hänen omat reseptinsä, lääkkeenkäyttönsä ja kaikki tämän tyyppiset asiat, jotka voivat johtaa tutkintaa eteenpäin. Samalla tavalla pitäisi selvittää nämä asiat myös uhrien kohdalla, että minkälaista reseptiikkaa heiltä löytyy. Lääkärillä on mahdollisuus tällaisiin asioihin vaikuttaa, hän sanoo.

Pystyykö epäilty psykiatri manipuloimaan poliisia kuulusteluissa oman ammattinsa takia? Katso videolta, miten kokeneet poliisit arvioivat Murharyhmässä asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat