Ulkomainen kala maistuu suomalaisille

Kalaa ja kalatuotteita tuotiin viime vuonna ihmisravinnoksi ennätysmäärä eli lähes 43 miljoonaa kiloa. Henkeä kohti laskettuna se merkitsee 8,2 kiloa.

Kalan tuontimäärä ihmisravinnoksi on kahdessakymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut ja samaan aikaan rehukäyttöön päätyvän kalajauhon tuonti on supistunut 18 miljoonaan kiloon aiemmasta 90 miljoonasta kilosta. Tiedot ilmenevät Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen laatimista tilastoista.

Suomalaispöytiin päätyy Norjan lohta henkeä kohti 1,6 kiloa vuodessa, tonnikalaa 1,4 kiloa ja pakasteseitifilettä 700 grammaa henkeä kohti. Eniten kalaa Suomeen tuotiin Norjasta, jonka osuus kaikesta tuodusta kalasta ja kokonaistuontiarvosta haukkaa lähes puolet.

Tärkeimmät norjalaiset kalatuotteet olivat merilohi, katkaravut, pakastekalafileet, kalavalmisteet ja -säilykkeet sekä kalajauho ja kalajätteet. Toisella sijalla on Ruotsi, josta tuotiin erityisesti silli- ja silakkasäilykkeitä. Muita merkittäviä tuontimaita olivat Islanti, Tanska ja Thaimaa.

Vastaavasti Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita viime vuonna 13,6 miljoonaa kiloa, mikä oli runsaat kaksi miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Viennin arvo puolestaan laski edellisvuoteen verrattuna miljoona euroa 15,2 miljoonaan euroon. Kalaviennin määrä oli vain noin 15 prosenttia vastaavasta tuontimäärästä ja vientiarvo 10 prosenttia tuonnin arvosta.

Suomesta vietiin kirjolohta, mätiä sekä silakkaa. Silakkaa vietiin määrällisesti eniten Venäjälle kun taas kalaa ja kalatuotteita vietiin arvoltaan eniten Japaniin. Suurin osa Japanin-viennistä oli kirjolohta ja mätiä. Suomeen tuotiin viime vuonna kalaa ja kalatuotteita yhteensä 93 miljoonaa kiloa 152,2 miljoonan euron arvosta. Määrä oli 5,5 miljoonaa kiloa pienempi kuin edellisenä vuonna. Kokonaistuonnin arvo ylitti edellisvuoden noin kuudella miljoonalla eurolla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja