Ukrainalaisvakooja: "Venäläiskenraali sai käskyn, mutta jatkoi ryyppäämistä" – media paljastaa sekasorron Prigozhinin kapinan aikana

Wagner-komentaja Jevgeni Prigozhinin juhannuskapinan aikaan useat venäläiskenraalit tarjoilivat "vaihtelevia tekosyitä", joiden nojalla he eivät toimineet Prigozhinia vastaan.

Venäläiskenraalien innottomuudesta kirjoittaa tutkivaan journalismiin erikoistunut latvialaismedia The Insider, joka on haastatellut useita Venäjän sotilastiedustelu GRU:n, turvallisuuspalvelu FSB:n ja Ukrainan sotilastiedustelun henkilöstöä.

Osa nimettömänä haastatelluista venäläisistä väittää, että jotkut maan kenraaleista olivat vielä krapulassa edellisillan juhlien jäljiltä, kun Wagnerin moottorimarssi kohti Moskovaa oli jo käynnissä.

Venäläislähteiden väitteitä tukee Ukrainan tiedustelu-upseerin haastattelu, jossa hän kertoo Ukrainan tarkkailevan Venäjän armeijan tekemisiä reaaliajassa.

Ukrainalaisvakoojan mukaan oli "täysin selvää", että ensinnäkin Venäjän armeija oli täysin valmistautumaton kapinaan. Toisekseen armeija ei "aikonut tehdä asialle yhtään mitään".

– Seurasimme, kun yhden venäläisalueen kenraali sai puhelun lauantaina ja häntä vaadittiin pikaisesti saapumaan tukikohtaan kapinaan liittyen. Hän ei lähtenyt mihinkään, vaan jatkoi ryyppäämistä, ukrainalaislähde väittää.

– Ja ymmärtääksemme tuollainen reaktio oli tyypillinen, hän jatkaa.

Yevgeni Prigozhinin väitetään puhuneen Valko-Venäjällä raikuvien aplodien saattelemana 1:29
Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin väitetään puhuneen Valko-Venäjällä raikuvien aplodien saattelemana.

Sotaväsymys on vallannut hallinnon

Venäjän sotilastiedustelu GRU:n lähde sanoi jo ennen Prigozhinin kapinaa Insiderille, että heikosti sujuva sota saattaa aiheuttaa Venäjällä vallankaappausyrityksen.

– Kaikki puolustusministeriössä ja hallituksessa ovat väsyneitä tähän sotaan ja haluaisivat sen loppuvan, lähde väittää.

– Tyytymättömyyden voi tuntea. Se, että Prigozhin johti kapinaa on yllätys, mutta hän ei olisi koskaan tehnyt sitä, jos ei olisi tiennyt, että GRU:n sisällä on henkilöitä, jotka tukevat häntä.

Venäläislähteen mukaan hänellä ei ollut epäilystäkään, etteikö kapina voisi päättää Putinin valtakautta.

– 10 000 motivoitunutta ihmistä on vahvempi kuin 100 000 epämotivoitunutta.

"Vastarintaa ei ollut"

Kapina päättyi Kremlin ja Wagnerin väliseen sopimukseen, jonka kaikkia yksityiskohtia tuskin on kerrottu julkisuuteen.

Virallisesti Venäjä antoi Wagner-taistelijoille kolme vaihtoehtoa: Palvella Venäjän armeijassa, eläköityä tai seurata johtajaansa Prigozhinia Valko-Venäjälle.

Insiderin FSB-lähteen mukaan "kukaan ei tiedä varmasti", miksi Prigozhin suostui sopimukseen ja pysäytti marssin Moskovaan. 

– Hänen tilanteensa oli hyvä. Vastarintaa ei ollut.

Prigozhin on itse julkisesti sanonut halunneensa säästää venäläisverta. Wagner-johtajan mukaan hän ei halunnut kipata Putinia presidentin paikalta, vaan vaati muutoksia Venäjän sodanjohtoon.

Nähtiinkö Ukrainan rintamalla Venäjän surullisenkuuluisa "supertankki" T14 Armata? 0:59
Nähtiinkö Ukrainan rintamalla Venäjän surullisenkuuluisa T14 Armata?

Lue myös:

    Uusimmat