WP: Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien käytön rintamalla

Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan 12:38
Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri avaa rypäleammusten toimintaa ja avaa tilannetta rintamalla: "Maastossa on jo satoja tuhansia räjähtämättömiä Venäjän tykistön kranaatteja"

Ukraina on alkanut käyttää Yhdysvaltojen Ukrainalle toimittamia rypälepommeja, kirjoittaa The Washington Post (WP).

Nimettömänä pysyttelevä ukrainalainen sotilas tai virkamies vahvisti WP:lle, että Ukraina on käyttänyt rypälepommeja tuhotakseen venäläisten asemia. 

Tietoa siitä, missä päin Ukrainan sotarintamaa rypälepommeja on käytetty ei ole kerrottu. WP kuitenkin arvelee, että Ukraina käyttäisi ammuksia mahdollisesti Kaakkois-Ukrainassa sekä Bahmutissa. Juuri kyseisillä alueilla, ja yleisemmin niin idässä kuin etelässäkään, Ukrainan vastahyökkäys ei ole edennyt kuin muutamia kilometrejä. Länsiviranomaisten mukaan Ukraina ei ole edennyt odotetusti millään rintamalla

Miinat esteenä

Suurena esteenä ukrainalaisten etenemiselle ovat venäläisten miinakentät, kirjoittaa sota-asiantuntija Franz-Stefan Gady Twitterissä

– Ne sekä hidastavat ukrainalaisjoukkojen etenemistä, että rajoittavat sitä, missä ylipäätään voidaan vapaasti liikkua.

Gady työskentelee brittiläisestä International Institute for Strategic Studies -ajatushautomosta ja on eräs harvoista länsiasiantuntijoista, jotka ovat nostaneet Ukrainan armeijan ongelmia.

WP kirjoittaa ukrainalaisen prikaatin komentaja, eversti Oleksandr Bakulin kertoneen aiemmin tällä viikolla BBC Newsille, että rypälepommeja tarvitaan Venäjän jalkaväen torjumiseen.

Bakulin oli kuitenkin myöntänyt, etteivät rypälepommit ole kaikki kaikessa, eivätkä ne "ratkaise kaikkia ongelmia taistelukentällä".

Gadyn kokemus eturintamalta vahvistaa ajatusta. Hänen mukaansa Ukrainan joukot eivät ole eri aselajien yhteistyön mestareita vieläkään. Sillä hän tarkoittaa sitä, että Ukraina tekee hyökkäyksiä perätysten, ilman muiden osastojen samanaikaista tukea.

Rintamalla taistelevat sotilaat ovat Gadyn mukaan täysin tietoisia siitä, että hidas eteneminen johtuu heikoista taktiikoista, huonosta koordinoinnista, byrokratiasta, keskinäisesti kinastelusta ja Neuvostoliitto-tyylisestä ajattelusta.

Sota jatkuu – miten Ukraina menestyy vastahyökkäyksessään? 10:30
Sota jatkuu – miten Ukraina menestyy vastahyökkäyksessään?

USA:n yhtenäinen päätös 

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla, että se aikoo presidentti Joe Bidenin hyväksynnällä lähettää kiisteltyjä rypälepommeja Ukrainaan. Asiasta päätettiin 7. heinäkuuta, ja Valkoinen talo puolusti päätöstä.

Päätös herätti tuoreeltaan kritiikkiä, koska rypäleammukset voivat aiheuttaa kärsimystä siviileille. CNN kuitenkin kertoi Valkoisen talon tiedottajan John Kirbyn perustelleen ammusten lähetyspäätöstä sillä, että Venäjä käyttää jo samaa asetta.

Massiivinen räjähdys tallentui kameraan: Ukraina tuhosi Venäjän ammusvaraston 0:51
Massiivinen räjähdys tallentui kameraan: Ukrainan armeija väittää julkaisemallaan videolla näkyvän, miten Venäjän ammusvarasto tuhoutuu. Toukokuussa 2023 julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Mikä rypälepommi? 

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kertoi MTV Ututisille aiemmin viime viikolla, että rypäleammuksia on erilaisia. Niitä voidaan muun muassa pudottaa lentokoneesta, ampua raketinheittimellä tai tykillä. 

– Niillä on tarkoitus saada laaja aluevaikutus, Toveri kertoi. 

Rypäleammuksessa "tytärammukset" tai sirotteet leviävät laajemmalle alueelle kuin tavallisessa tykistöammuksessa.

Sirotteet leviävät 100-150 metrin alueelle ja räjähtävät iskeytyessään maahan. 

Yhdysvalloilla on heidän oman tietonsa mukaan 155 millin tykistön DPICM-ammuksia varastossa noin kolme miljoonaa kappaletta Euroopassa ja Etelä-Koreassa, Toveri sanoo. 

Toverin mukaan yksi 155 millin rypäleammus vastaa 7–10 tavallista tykistön kranaattia. 

Katso jutun alussa olevalta videolta Toverin esitys rypälepommeista tai lue tästä lisää.

Lue myös:

    Uusimmat