Ukraina: Venäjä teki ohjusiskuja Kiovaan YK:n Guterresin vierailun aikana – Zelenskyin mukaan iskujen tarkoituksena oli nöyryyttää YK:ta

1:57
YK.n pääsihteeri kauhistui sotatuhoista vierailullaan Ukrainassa

Venäjä on tehnyt ohjusiskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan tänä iltana YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin vierailun aikaan, kertoo Ukrainan presidentinhallinto.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Iskujen kerrottiin tapahtuneen Kiovan keskusta-alueella sijaitsevassa Shevtshenkivskyin kaupunginosassa. Uutistoimisto AFP:n toimittajat kertovat kuulleensa räjähdyksen ja nähneensä savua ja liekkejä alueella. 

Kiovan pormestari Vitali Klitshko sanoi, että iskuissa on haavoittunut kolme ihmistä. Klitshkon mukaan Venäjä teki kaksi iskua kaupunginosaan, joista toinen osui paikallisen asuinrakennuksen alakerroksiin.

Guterres turvassa mutta shokissa

Guterresin edustaja on ilmoittanut toimittajalle, että Guterres ja hänen seurueensa ovat turvassa, kertoo uutistoimisto AFP. 

Guterresin ja hänen seurueensa kerrotaan kuitenkin olevan "shokissa" iskujen läheisyydestä.

– Kyseessä on sota-alue, mutta on shokeeraavaa, että iskut tapahtuivat lähellä meitä, YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston lehdistöpäällikkö Saviano Abreu sanoi. 

Abreu ei kertonut, kuinka lähellä Guterres ja hänen seurueensa olivat iskujen tapahtumapaikkaa.

Guterres tapasi tänään Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Guterres kävi aiemmin katsomassa sodan aiheuttamia tuhoja Borodjankan, Butshan ja Irpinin kaupungeissa Kiovan länsipuolella.

Zelenskyin mukaan Kiovaan tehtyjen iskujen tarkoituksena oli "nöyryyttää" YK:ta. 

Guterres tapasi Putinin tällä viikolla

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo Venäjän iskeneen Kiovaan risteilyohjuksilla.

– Tällä katalalla, raakalaismaisella teolla Venäjä osoittaa jälleen kerran suhtautumisensa Ukrainaa, Eurooppaa ja maailmaa kohtaan, Kuleba kirjoittaa Twitterissä.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak huomautti taas Twitterissä, että Guterres oli tavannut Vladimir Putinin vain pari päivää ennen Venäjän tekemää iskua.

– Päivää aiemmin Guterres istui pitkän pöydän ääressä Kremlissä. Tänään räjähdykset tapahtuvat hänen yläpuolellaan, hän kirjoitti. 

– Onko tämä postikortti Moskovasta? Muistuttakaa, miksi Venäjällä on yhä paikka YK:n turvallisuusneuvostossa.

Myös Bulgarian pääministeri Kiril Petkov oli tänään vierailulla Kiovassa.

Ukraina tunnistanut raakuuksia tehneitä venäläissotilaita

Ukrainalaiset syyttäjät ovat kertoneet tunnistaneensa kymmenen venäläistä sotilasta, joita syytetään sotarikoksista Butshassa.

Ukrainan syyttäjäviranomaisten mukaan kyseiset venäläiset sotilaat ovat syyllistyneet muun muassa ennalta suunniteltuihin murhiin ja siviilien julmaan kohteluun.

Butshasta kuun alussa paljastuneet sotarikokset ovat järkyttäneet ympäri maailmaa. Venäjän joukkojen vetäytymisen jälkeen kaupungista löydettiin useita surmattuja siviilejä niin kaduilta kuin joukkohaudoista. Ukrainan mukaan venäläiset joukot surmasivat kaupungissa satoja siviilejä.

"Kuvittelen oman perheeni yhteen noista taloista"

– Kuvittelen oman perheeni yhteen noista taloista, jotka ovat nyt tuhoutuneita ja mustia. Näen lapsenlapseni juoksemassa pakoon paniikissa. Sota 2000-luvulla on absurdia, Guterres kuvaili tuntojaan aiemmin tänään.

Guterres vaati myös Venäjää tekemään yhteistyötä sotarikoksien tutkinnassa.

Hän myönsi, että YK:n turvallisuusneuvosto ei toiminut tarpeeksi estääkseen Venäjän hyökkäystä Ukrainassa.

– Turvallisuusneuvosto epäonnistui tekemään kaiken, mikä sen vallassa on, estääkseen ja päättääkseen tämän sodan. Ja tämä on aiheuttanut suurta pettymystä, turhautumista ja suuttumusta, hän sanoi lehdistötilaisuudessa Zelenskyin kanssa.

Guterres kertoi lisäksi YK:n tekevän kaikkensa mahdollistaakseen evakuoinnit Azovstalin terästehtaasta Mariupolista, jossa on piilossa niin taistelijoita kuin siviilejäkin.

Hollanti lähettää tutkimusryhmän

Haagissa toimiva rikostuomioistuin ICC on käynnistänyt selvityksen Ukrainassa tapahtuneista sotarikoksista. 

Sotarikoksien tutkinta Ukrainassa on mahdollisesti etenemässä pian, sillä Hollanti kertoi lähettävänsä pian oikeuslääketieteellisen tutkimusryhmän keräämään todisteita mahdollisista sotarikoksista maassa, kertoi brittilehti Guardian. 

Biden kertoi lisätietoa asetoimituksista Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyysi torstaina maan kongressilta noin 33 miljardin dollarin lisäapua Ukrainalle.

– Se ei ole halpaa, mutta emme voi katsoa sivusta Venäjän julmuuksia ja aggressiota, hän sanoi.

Biden myös kertoi, että Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle 10 panssarintorjuntajärjestelmää jokaista Venäjän maahan lähettämää tankkia kohden.

Samalla Biden painotti, että Yhdysvallat ei hyökkää Venäjää vastaan huolimatta Venäjän häiritsevästä retoriikasta.

– Venäjän tulisi lopettaa tyhjänpäiväiset ydinsotauhkailut, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja