Ukraina haastamassa Puolan, Unkarin ja Slovakian oikeuteen viljatuonnista

Ukraina aikoo haastaa Puolan, Unkarin ja Slovakian oikeuteen ukrainalaisille maataloustuotteille asetettujen kieltojen vuoksi, kertoi maan varatalousministeri Taras Kachka maanantaina julkaistussa Politico-lehden haastattelussa.

Kesäkuussa EU sopi siitä, että Puola, Bulgaria, Unkari, Slovakia ja Romania voivat rajoittaa viljantuontia Ukrainasta syyskuun puoliväliin asti.

EU-komissio päätti olla jatkamatta tuontikieltoa, jonka jälkeen Puola, Slovakia ja Unkari ilmoittivat perjantaina omista ukrainalaisten tuotteiden tuontirajoituksistaan.

Unkari ja Puola ovat perustelleet rajoituksia sillä, että ne haluavat suojella omia maanviljelijöitään ukrainalaisten tuotteiden vyöryltä, mikä on painanut hintoja alas. 

Kachkan mukaan perustelu ei pidä paikkansa.

– Puolan kielto ei auta maanviljelijöitä eikä se vaikuta hintoihin, koska hinnat ovat globaaleja. Se, mitä he tekevät, perustuu yleiseen mielipiteeseen.

Kachkan mukaan Unkarin asettamat tuontikiellot ovat lähinnä symbolisia, mutta Puolan toimenpiteet vaikuttavat merkittävästi Ukrainan vientiin. Kachka sanoi, että ellei Puola luovu tuontikiellostaan, Ukrainan on pakko ryhtyä vastatoimiin.

– Meidän olisi pakko ryhtyä vastatoimiin ja kieltää hedelmien ja vihannesten tuonti Puolasta.

Kachkan mukaan Ukraina on valmis ottamaan vastuun siitä, että Ukrainasta tuleva vienti ei aiheuta ”tsunamia naapurimaissa".

Lue myös:

    Uusimmat