Uhraisitko ulkonäkösi roolia varten, Laura Birn?

Valloittavan suomalaisnäyttelijän, Laura Birnin tuorein työprojekti on Leijonasydän-elokuva, joka saa ensi-iltansa syksyllä 2013. Birn kertoo AVAlle avoimesti muutoksesta, jonka näyttelijä joutuu käymään läpi valmistautuessaan uuteen rooliin.

Näyttelijä Laura Birn, 31, kertoi AVAlle, miltä tuntuu heittäytyä kerta toisensa jälkeen rooleihin, joiden vuoksi saattaa joutua sekä mukautumaan aivan uusiin ajatuksiin että muuttamaan ulkonäköään merkittävästi.

Tyylimuutokset ovat askel kohti roolihahmoa

Vaikka Birn on oikea suomalaiskaunottaren perikuva, ei hän suojele ulkonäköään roolihahmojen vuoksi. Näyttelijätär muistuttaa, että roolihenkilön ulkonäkö yksinkertaisesti olennainen osa näyttelijän työtä.

– Sehän kuuluu meidän työhömme ja se on mahtavaa, että voi tehdä erinäköisiä rooleja. Minä ajattelen, että roolihahmojen kuuluukiin näyttää niiltä persoonilta enemmän kuin Laura Birniltä, näyttelijätär kertoo.

Näyttelijä voi myöntyä paljonkin, mitä ulkonäkömuutoksiin roolihahmojen suhteen tulee. Birn miettii aina tapauskohtaisesti, millaisia tunteita muutokset roolihahmon asettamat ulkoiset muutokset hänessä herättävät.

– Ei minulla ole mitään vakioajatusta siitä, että missä menee raja ja mihin suostun. Se on aina tapauskohtaista. Se riippuu siitä, mitä kukin rooli vaatii. Sitten siitä keskustellaan ohjaajan, pukusuunnittelijan ja maskeeraajan kanssa ja mietitään, mikä palvelisi roolihenkilöä parhaiten, Birn kertoo.

Edes siilitukka ei pelota

Birn ei pelkää antaa muuttaa ulkonäköään roolihahmon vuoksi. Leijonasydän-elokuvan roolihahmoa Saria varten Birnin hiukset ovat kuitenkin käyneet läpi vain minimaalisen muutoksen.

– Nämähän eivät ole minun omat hiukseni. Nämä ovat tekohiukset tätä roolia varten, Birn pyörittelee sormissaan tuoreinta roolihahmoaan varten pidennettyjä vaaleita kutrejaan, jotka näyttävät hämmästyttävän luonnollisilta.

Vaikka perisuomalaiset vaaleat hiukset ovatkin näyttelijättären tavaramerkki, ei hän pelkäisi edes luopua hiuksistaan kokonaan. Jos rooli vaalisi häneltä siilitukkaa, ei Birn olisi kauhuissaan.

– Ei minulla ole mitään sellaisia kauheita pelkoja, Birn toteaa veikeästi.

Isoin muutos, jonka ole Birnin ulkonäkö on käynyt vuosien varrella läpi, on aikoinaan tummaksi muuttunut hiusväri. Vuosaari-elokuvan roolihahmoa varten Birnin hiukset värjättiin mustiksi.

– Se tietenkin muutti todella paljon ulkonäköä, Birn muistelee.

Ulkonäkömuutokset eivät merkitse näyttelijättärelle muuta kuin mukautumista uuteen rooliin. Birnille on näyttelijänä äärimmäisen tärkeää pystyä muotoutumaan roolihahmojensa vaatimuksiin, eikä hän usko kollegoidensakaan kammoksuvan huomattaviakaan ulkonäkömuutoksia.

– Minä luulen että se on ihan kaikkien näyttelijöiden suunta, Birn toteaa.

Tarina vie mennessään

Birn kertoo, että uudesta roolihahmosta innostuminen on kuitenkin monen asian summa: jotta voisi olla valmis samaistumaan roolihahmoon ja muuttamaan esimerkiksi ulkonäköään, on roolin tunnuttava oikealta. Mitkä asiat vaikuttavat siihen, että näyttelijä osaa sanoa etukäteen, että joku rooli on Se Oikea?

– Aihepiiri, mistä elokuva kertoo, millä keinoin, minkälainen roolihenkilö on, keitä ovat tekijät – siinä on monia juttuja mielessä. Intuitiolla ratkaisen sen aina, että tämä tuntuu nyt tällä hetkellä minulle tärkeältä ja mielenkiintoiselta jutulta, Birn listaa.

Leijonasydän-elokuvan kohdalla Birnin mielenkiinnon herättivät sekä ohjaaja Dome Karukoski että tärkeä sanoma, jota elokuva ajaa takaa.

– Oli todella mielenkiintoista päästä tekemään Domen kanssa yhteistyötä. Minua puhutteli myös tämä aihe, teema ja käsikirjoitus. Käsikirjoitus oli hieno ja mielestäni tosi tärkeästä aiheesta. Siinä oli jo monta syytä lähteä, Birn hymyilee tyytyväisenä.

Elokuvien aiheidenkaan kohdalla Birn ei aristele. Rasismia sivuavaa Leijonasydän-elokuvaa voi pitää rohkeana ja ajankohtaisena kannanottona, jossa Birn on mielellään mukana.

– Ajattelin, että se on tosi ajankohtainen aihe ja hienoa että siitä tehdään elokuva. Tämä oli minun mielestäni todella mielenkiintoista. Ihanaa päästä mukaan tällaiseen juttuun, Birn hymyilee.

AVA

Kuvat: Lehtikuva, AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja