Uhkaava tilanne Afrikan-lomalla: Suomalaispari oli vähällä joutua putkaan

Tutkimusretki hotellialueen ulkopuolelle Länsi-Afrikan minivaltio Gambiassa oli päätyä köpelösti. Sari kertoo, miten hän ajautui matkaseuralaisensa kanssa tukalaan tilanteeseen.

Sari vieraili silloisen miesystävänsä kanssa Gambiassa 1990-luvun alussa. Kaksikko lensi maan pääkaupunkiin Banjuliin, josta matkustajat kuljetettiin suljetulle, turvamiehien ympäröimälle hotellialueelle.

Lomaa oli ehtinyt kulua tovi, kun seuramatkalaisilla heräsi halu nähdä matkakohteestaan muutakin kuin turistiranta.

− Oman turvallisuutemme takia suositeltiin, ettei kukaan mene omin päin mihinkään. Halusimme kuitenkin nähdä niin sanotun aidon afrikkalaisen kylän, Sari kertaa.

Niinpä kaksikko päätti lähteä liikkeelle ilman oppaan suostumusta. He nappasivat hotellin edestä taksin ja ajoivat noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan kylään.

Joulupukki suuttui valokuvaamisesta

Sari ja seuralainen lähtivät tutkimaan kylää matalalla profiililla. Elettiin joulunaikaa. Yhtäkkiä heidän huomionsa kiinnittyi erikoiseen hahmoon.

− Näimme pitkän, melkein kaksimetrisen mustan miehen joulupukin vermeissä, jotka olivat vähän liian pienet. Myöskään pahvinen pukin naamari ei peittänyt hänen kasvojaan kokonaan.

Ilmestys oli hupaisa. Miesystävä kaivoi vaivihkaa kameran esiin ja otti joulupukista objektiivilla kuvan.

Sari ei tänäkään päivänä tiedä, miten mies huomasi nopean räpsäisyn pitkän matkan päästä.

− Yhtäkkiä hän oli edessämme ja vaati kuvaamisestaan rahaa; ensin lapsille, sitten itselleen. Sanoimme, ettemme olleet häntä kuvanneet. Miehen keltaiset, kiiluvat silmät osoittivat, että hän oli nauttinut muutakin kuin marjamehua.

Nalkissa väkijoukon keskellä

Sari ja seuralainen yrittävät poistua paikalta, mutta mies tarrasi isolla kourallaan kamerasta kiinni. Uhkaavan hahmon puheet kävivät yhä sekavammiksi.

Välikohtaus herätti siinä määrin huomiota, että ympärille alkoi kerääntyä kylän väkeä.

− Paikalliset alkoivat keskustella kiivaasti turisteista: toiset puolesta ja toiset vastaan. Paikalle tuli myös siviilipukuinen poliisi, joka yritti selvittää asiaa. Tässä vaiheessa tilanne rupesi olemaan jo tukala. Hikikarpalot nousivat otsaan, Sari kertoo.

Täpärästi pois pinteestä

Joulupukki oli jo vaatimassa kameraa itselleen, kun väkijoukon keskelle ilmestyi kaksi virkapukuista poliisia.

Poliisit halusivat aluksi lähteä poliisilaitokselle setvimään asiaa. Sari ja seuralainen selittävät niin rauhallisina kuin pystyivät, että he halusivat vain poistua paikalta. Lopulta poliisit myöntyivät.

− He rupesivat tekemään meille tietä pois väkijoukosta ja sanoivat, että nyt kannattaa poistua koko kaupungista, tai muuten heidän pitää viedä meidät putkaan. Lähdimme rivakasti liikkeelle, otimme ensimmäisen vapaan taksin ja palasimme pikaisesti hotellille.

Hotellialueelle päästyään kaksikko huokaisi syvään helpotuksesta. Tilanne olisi voinut mennä todella tukalaksi, jos selkkaus olisi edennyt poliisiasemalle asti.

− Minulla on kuva vieläkin muistuttamassa tapahtumasta, jossa melkein jouduimme Gambiassa putkaan. Joulupukki tuo aina mieleen, mitä reissussa voi joskus käydä, Sari naurahtaa jännittävälle muistolle.

Kuvat: Sari Hopponen ja Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja