”Työuupumus on usein elämänuupumusta” – nämä muutokset auttavat

6:34

Jos töihin meno ahdistaa ja uuvuttaa, on usein syytä tehdä muutoksia niin työ- kuin vapaa-aikaan.

– Työuupumuksesta puhutaan hirveästi, mutta tästä oli juuri hyvä artikkeli, että varmaan aika harvoin työuupumukset ovat työuupumuskeissejä, vaan ne ovat elämänuupumuskeissejä. Reagoidaan ulkoa päin tuleviin ärsykkeisiin eikä itse sanota, että hei, tuossa menee raja. Homma pitäisi ottaa omaan kontrolliin, kehitysjohtaja Pekka Pohjakallio valmennusyritys Hintsa Performancesta kertoi Huomenta Suomessa.

Pohjakallio pitää tärkeänä esimerkiksi sitä, että työpäivä ei ole pelkkää häsläystä eli ärsykkeisiin reagoimista.

– Sano ei, suunnittele päiväsi, suunnittele taukoja. Suunnittele päivään aikaansaamista eikä aktiviteettia. Kun keskityt siihen, tapahtuu asioita, jotka puolestaan motivoivat.

Keskittymisen vastapainoksi pitää oppia myös ”lepäämään täysillä”. Kissavideoiden katsominen tauoilla ei Pohjakallion mielestä ole siihen oikea keino.

– Visuaaliset ärsykkeet eivät vie aivoja rauhoittavaan tilaan, vaan silloin olemme koko ajan sellaisessa pienessä säpinässä. Pitäisi rohkeasti jopa työpäivän aikana pysähtyä.

Vapaa-ajalla rauhoittuminen on niin ikään tärkeää.

– Minä poistin kaikki sosiaaliset mediat kännykästäni. Se on alussa hullu tunne, kun menet bussilla kotiin töistä, otat taskusta kännykän ja siellä ei ole mitään. Sitten joudut katsomaan ulos ja jopa puhumaan vieressä istuvalle.

Pohjakallio kertoo selaavansa sosiaalista mediaa nykyään vain kotona olevalla kiinteällä pöytätietokoneella, ja työsähköpostikin löytyy kännykästä vain kriisitilanteita varten.

Hintsa Performancen lääketieteellinen johtaja Pippa Laukka lisää, että monilla ihmisillä uupumuksen taustalta löytyy nimenomaan huonoja elämäntapoja: nukutaan liian vähän ja syödään huonosti.

– Hyvä yöuni alkaa jo aamulla: pidetään huoli ruokailurytmistä ja siitä, että verensokeri ja energiataso pysyvät tasapainoisina ravitsevalla ruokavaliolla. Tauotetaan työpäivää ja rauhoitutaan iltaa kohti sen jälkeen, kun on huolehdittu fyysisestä aktiivisuudesta. Ja vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa some kiinni, Laukka neuvoi lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja