Työryhmä: Nykyinen makeisvero toimii

Sokerin verottamista selvittänyt työryhmä toteaa loppuraportissaan, että nykyinen makeisvero on toimiva. Näin esimerkiksi hunaja säästyisi verolta.

Työryhmän tehtävänä on ollut selvittää, voitaisiinko Suomessa ottaa käyttöön laaja-alainen sokerivero tai laajentaa nykyistä makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien veroa uusiin sokeria sisältäviin tuotteisiin. Esillä on ollut mm. hunaja.

Esillä olleista verotusvaihtoehdoista kaikkia sokeripitoisia tuotteita tasapuolisesti verottava malli on työryhmän mielestä hankalin toteuttaa. Näin ollen myös luontaista sokeria sisältävien tuotteiden, eli hedelmien ja kasvisten, verotus ei ole raportin mukaan kannatettavaa.

Työryhmän kolmas malli on yhdistelmämalli, jossa valitaan terveelliseen ravitsemukseen kuulumattomia tuotteita veron piiriin. Tähän yhdistetään tuotteiden sokeripitoisuus, jolloin tuotteita voidaan verottaa eri tavoin.

Yhdistelmämallissa on kuitenkin ongelmia muun muassa EU:n tukisääntöjen kanssa. Se lisäisi myös yritysten hallinnollista taakkaa, ja tähän ongelmaan kiinnittää huomiota myös Elintarviketeollisuusliitto. Liitto kommentoi raporttia vaatimalla kokonaan luopumista valmisteveroista, eli nykyinenkin makeisvero on liitolle liikaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja