Mainos

Työntekijät: Rautaruukin Raahen-tehtaan työvuorot uuvuttavat

Rautaruukin Raahen-tehtaan uudet työaikajärjestelyt ovat uuvuttaneet työntekijät ja saattaneet johtaa jopa itsemurhiin, kaksi tehtaan työntekijää kirjoittaa Kauppalehden mielipidepalstalla. Yhtiön johto kiistää syytökset.

Kirjoituksen mukaan muutosten kohteeksi joutuneista työntekijöistä jopa kymmenen prosenttia on sairauslomalla ja kuukauden kuluessa tehtaalla on tehty kolme itsemurhaa. Kesän jälkeen tapauksia on työntekijöiden edustajien mukaan neljä.

Kirjoituksen allekirjoittaneet työntekijät Veli Hinkula ja Pirjo Piispanen penäävät työnantajalta vastuuta työntekijöiden pahoinvoinnista.

Ruukki Metals -divisioonan johtaja Olli Huhtala sanoi Rautaruukin pitävän erittäin valitettavana, että yleisönosastokirjoitus yhdistää työvuorojärjestelyt ja Raahessa sattuneet kuolemantapaukset toisiinsa.

- Läheisten menetyksen käyttäminen tällaisessa yhteydessä on mielestämme vastoin kaikkia eettisiä normeja, ja esitämme syvimmät pahoittelumme omaisille. Tällaiset lausunnot ovat suunnattoman raskaita myös muulle henkilöstölle, Huhtala sanoi STT:lle.

Huhtalan mukaan Raahen tehtaalla siirryttiin viime keväänä käytyjen yt-neuvottelujen jälkeen uuteen työvuorojärjestelmään.

- Henkilöstö on tuonut esiin, että järjestelmä on entistä raskaampi. Siksi olemme perustaneet työryhmän, jossa parhaillaan yhdessä henkilöstön kanssa etsimme mahdollisia ratkaisuja, joilla työvuoroja voitaisiin keventää, hän sanoi.

Rautaruukista kiistettiin yleisönosastokirjoituksen väite, ettei Raahen tehtaalla maksettaisi sairausloman ajalta palkkaa, jos työntekijä on poissa työuupumuksen vuoksi. Yhtiön mukaan palkka maksetaan aina, kun työntekijällä on sairauslomatodistus.

Työsuojelupiiri pyydettiin apuun

Tehtaan työsuojeluvaltuutettu Alpo Pirneskoski on jättänyt Pohjois-Suomen työsuojelupiiriin tarkastuspyynnön, jossa vedotaan työsuojelulain 8. pykälään, jonka mukaan työnantajan on huolehdittava työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä.

- Osa porukasta nukkuu pillerien avulla ja käy jopa töissä pillerien avulla, Pirneskoski sanoi.

Pääluottamusmies Mika Vuoti sanoi työntekijöiden olevan tilanteesta huolissaan ja jakavan mielipidekirjoituksessa esitetyn käsityksen. Uusi vuorojärjestelmä on hänen mukaansa "valtavan sekava ja täysin epäsäännöllinen".

- Johtamistapaa ja yhtiön tapaa toimia pitää peilata. Neljä henkeä koko tehtaan tasolla on valtavan suuri määrä, Vuoti sanoi kuolemantapauksista.

Raahen tehtaalla on kaikkiaan 2 000 työntekijää. Heistä runsaat 200 on mukana uudessa vuorojärjestelmässä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.