Työnantajapuoli arvioi: Paluu normaaliin lakon jälkeen vienee viikkoja

Perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia kaavailtuun lakkosakkoon 1:20
Perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia kaavailtuun lakkosakkoon.

Kuukauden päivät kestänyt poliittinen lakko lamautti muun muassa Suomen viennin ja tuonnin, kun satamissa mentiin lakkoon.

Tuhannet muun muassa satamissa ja eri teollisuudenaloilla työskentelevät ihmiset palaavat maanantaina töihin, kun palkansaajakeskusjärjestö SAK:n jäsenliittojen neljä viikkoa kestäneet poliittiset lakot tulevat päätökseensä.

Paluu normaaliin ei kuitenkaan käy yrityksissä nappia painamalla. Työnantajapuolelta arvioidaan, että toimintojen palauttaminen takaisin normaaliin vie yrityksissä viikkoja.

Muun muassa Kotkassa ja Helsingissä toimivan ahtaus- ja logistiikka-alan yritys Stevecon toimitusjohtaja Ari-Pekka Saaren mukaan sen palkkalistoilla olevista ahtaajista ja työnjohtajista kaikki olivat poliittisessa lakossa. Työ satamissa oli pysähdyksissä. Siksi tuotantoaan lakon ajan jatkaneilla yrityksillä on nyt patoutunutta liikennettä jossain satamien ulkopuolella, Saari sanoo STT:lle.

– Menee viikkoja ennen kuin tilanne normalisoituu.

"Sellainen ketsuppipulloefekti"

Viikon alussa satamissa lähdetään liikkeelle rauhallisesti, mutta viikon edetessä voi jo olla kiirettä, Saari arvelee.

– Kun liikennevirrat lähtevät liikkeelle viikon puolivälin jälkeen, syntyy sellainen ketsuppipulloefekti, että ensin ravistellaan ja sitten se tulee lautaselle. Se aiheuttaa sekä kiirettä että ylitöitä.

Saaren mukaan poliittinen lakko ja työn seisahtuminen on näkynyt satamissa eri tavoin tuonnissa ja viennissä.

– Tuonnissa se näkyi sillä tavalla, että kentillä on jonkun verran tavaraa, minkä olisi pitänyt siirtyä teollisuuden tai kaupan logistiikkaketjuihin.

Viennissä lakko taas vaikutti siihen, että tavara ei päässyt satamiin. Siksi se piti varastoida johonkin matkan varrelle tai tehtaita piti sulkea.

Lakko loi kahtalaisia haasteita

Alan yrityksiä edustavan Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola on samoilla linjoilla: lakosta toipuminen ottaa aikansa. Myös hän arvioi, että paluu normaaliin kestänee joitakin viikkoja.

– Toivotaan, että toiminnot palaavat normaaliksi mahdollisimman nopeasti, hän sanoo STT:lle.

Hirvolan mukaan lakon tuomat haasteet voi jakaa karkeasti kahteen laariin: nopeasti ratkaistaviin ja hitaammin ratkaistaviin. Siellä, missä haasteet ovat olleet oman tuotannon tekemisestä kiinni, ne on hänen mukaansa helppo ja nopea korjata.

– Tuotantoketjuissa, missä raaka-aineita ja komponentteja on pysähtynyt esimerkiksi satamalakon takia jonnekin, niin se (paluu normaaliin) riippuu siitä, kuinka pian tavara saadaan liikkeelle.

Hirvola kantaa huolta myös pidemmän aikavälin kehityksestä. Hän viittaa Teknologiateollisuuden tekemään kyselyyn, jossa 40 prosenttia suomalaisista teknologiayrityksistä kertoi vähentävänsä kotimaan investointeja poliittisten lakkojen vuoksi.

– Eniten tässä herättää kysymyksiä se, että onko jo liikkeellä jotain sellaisia muutoksia esimerkiksi investointien muodossa, jotka eivät sitten korjaannukaan, hän pohtii kyselyn tuloksiin viitaten.

 

Lue myös:

    Uusimmat