"Hallitus pyrkii tahallaan nöyryyttämään": Ensi viikon lakkolakivipinä valiokunnissa sai opposition tuohduksiin

Perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia kaavailtuun lakkosakkoon 1:20
Perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia kaavailtuun lakkosakkoon

Valiokunnan jäsenen Aino-Kaisa Pekosen mukaan kokoussuunnitelmasta näkee, että lait on tarkoitus saada pakettiin ensi viikolla.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta käsittelee muun muassa poliittisia lakkoja säätelevää työrauhalainsäädäntöä ensi viikolla erittäin tiiviisti. Valiokunnan viikkosuunnitelman mukaan asiaa käsitellään kokouksissa joka päivä maanantaista torstaihin.

Työrauhalait on ainakin toistaiseksi merkitty ainoaksi käsiteltäväksi asiaksi kaikkina muina päivinä paitsi torstaina, jolloin listalla on myös esitys aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesta.

Torstaille on suunnitelmassa merkitty työrauhalainsäädäntöä koskevan mietintöluonnoksen esittely, yleiskeskustelu ja asian yksityiskohtainen käsittely.

Perjantaille on tehty kokousvaraus.

Lakeja on epäilty kiirehdittävän

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toteaa viestipalvelu X:ssä, että kokoussuunnitelmasta näkee, että lakkolait on tarkoitus saada valiokunnassa pakettiin ensi viikolla.

– Vieläkö hallitus väittää, ettei tarkoitus ole aikaistaa lain voimaantuloa? Eniten ärsyttää valehtelu. Miksi ette jo voi myöntää? Pekonen kirjoittaa.

Opposition piirissä on epäilty, että asiaa kiirehdittäisiin tarkoituksella, jotta lait saataisiin aiottua nopeammin voimaan.

Lainsäädännön oli alun perin tarkoitus tulla voimaan heinäkuussa, mutta oppositiossa on arvioitu, että se haluttaisiin voimaan jo vapuksi.

– Rajoitusten voimaantulolle juuri vappuna ei ole mitään järkiperustetta. Hallituksen oma alkuperäinen esitys oli heinäkuu. Päivämäärä voisi aivan yhtä hyvin olla huhtikuun loppu tai toukokuun toinen päivä. Lakko-oikeuden rajoituksen voimaantulolla vappuna hallitus pyrkii toisin sanoen tahallaan loukkaamaan, nöyryyttämään ja pilkkaamaan kaikkia niitä ihmisiä, jotka tukevat ay-liikettä ja vasemmistoa, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kirjoitti Facebookissa.

Valiokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) sanoi perjantaina, että asian käsittelyssä edetään asianmukaisella tavalla rauhallisesti mutta ei myöskään viivytellä.

Lailla esimerkiksi rajoitettaisiin poliittisten lakkojen pituus yhteen vuorokauteen.

Lue myös:

    Uusimmat