Työkaveri makasi pitkään kuolleena vessassa – tapaus sai Helsingin kaupungin pohtimaan työyhteisöään: "Kyllä tämä järkyttää ihmisiä"

Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla työskennellyt mies löydettiin kuolleena työpaikkaravintolan vessasta joulukuussa. Miehen kollegat ovat järkyttyneitä tapahtumasta, kertoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski MTV Uutisille. Tapaus on herättänyt myös pohdintaa työkulttuurin muutoksesta.

Lehmuskoski kertoo, että vainaja ehti olla vessassa maksimissaan viikon ajan. Varmaa tietoa hänellä ei ole, mutta luonnehtii päivää pidempää ajankohtaa ”pitkäksi”.

Lehmuskosken käsityksen mukaan kollegan katoamista ei oltu havaittu työyhteisössä miehen työnkuvan vuoksi. Helsingin kaupunki kertoi tänään tiedotteessaan, että muun muassa esihenkilö oli yrittänyt tavoittaa kuollutta ennen tämän löytymistä.

Hyvin itsenäistä työtä tehnyt mies liikkui ympäri kaupunkia eikä raportoinut esimiehelleen läheskään päivittäin. Siksi hänellä ei myöskään ollut samanlaista työyhteisöä kuin toimistotyöntekijöillä.

– Ei ollut mitenkään epänormaalia, ettei kontakteja ollut, Lehmuskoski sanoo.

Hänen mukaansa miehellä oli myös lomapäivä sinä aikana, kun hän oli kateissa. Lehmuskosken mukaan se saattoi sotkea asiaa entisestään.

– Nämä varmasti olivat myötävaikuttavia tekijöitä siihen, että työyhteisö ei ole huomannut, että olisi tapahtunut jotain outoa.

Oven pysymistä kiinni ei huomattu

Mies löydettiin Helsingin kaupunkiympäristötalon ravintolan yhden hengen wc-tilasta. Lehmuskosken käsitys on, ettei kukaan ollut jostain syystä huomannut, että koppi oli ollut jatkuvasti kiinni.

– Siinä on ollut menettelyssä kehittämisen varaa, hän toteaa.

– Selvitämme yhdessä kiinteistöstä vastaavien tahojen kanssa, tuleeko joitain toimintatapoja talossa muuttaa, jotta voidaan varmistua, ettei mikään tila jää tarkistamatta pitkiksi ajoiksi, sanoi puolestaan tekninen johtaja Kari Pudas kaupungin tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan lähimmälle työyhteisölle on tarjottu tukea heti kuolemantapauksen tultua ilmi.

Onko työkulttuurissa kehitettävää?

Lehmuskoski kertoo tapauksen herättäneen työyhteisössä monenlaisia ajatuksia: olisi syytä kehittää esimerkiksi menettelyjä, jotta tiedettäisiin, onko kaikilla sen jäsenillä asiat hyvin.

Lehmuskoski nostaa esille esimerkiksi sen, että etätöissä olevat ihmiset eivät ole samalla tavalla yhteydessä työkavereihin kuin aiemmin on töissä ollut tapana.

– Kyllä tämä järkyttää ihmisiä. Ylipäänsä jokainen ajattelee myös tätä työkulttuurin muutosta, joka maailmalla on menossa.

Onko etätyö haaste hyvinvoinnille? 8:30
Viiden jälkeen -ohjelmassa pohdittiin viime vuonna, onko etätyö haaste hyvinvoinnille.

Lue myös:

    Uusimmat