Mainos

TV-Talon pystytys

Seinäelementit kiinnitetään perustuksiin alaohjauspuun avulla. Sen alla on kapillaarikatkona bitumihuopa ja lisäksi solumuovi, joka tiivistää alaohjaspuun ja perustuksen välin sellaiseksi, ettei sieltä pääse tuulemaan sisälle.

Alaohjauspuu on ulkosyrjältään hiukan viisto. Sen avulla elementti ohjautuu laskettaessa helposti oikealle paikalleen, kun sisäverhouslevy ja tuulensuojalevynä oleva vaneri kiilaavat itsensä sen molemmin puolin.

Seinäelementit eivät juuri poikkea rakenteeltaan tavallisista puurakenteisista elementeistä lukuun ottamatta sitä, että tuulensuojana on käytetty 12 mm paksuista vaneria. Vaneria käytetään, koska talo tullaan rappaamaan.

Vaneriin on kiinnitetty liimaamalla ja mekaanisin kiinnityksin 70 mm paksuinen lamellivilla, jonka kuidun suunta on sisältä ulospäin. Tällä saavutetaan hyvä vetolujuus ja luja alusta silikaattirappaukselle.

Talon tulee viisi isokokoista, rakenteeltaan varsin mielenkiintoista kattoelementtiä. Niiden kokoaminen tapahtuu tehtaalla kolmessa vaiheessa: ensin kootaan kehikko, tuetaan ristikot toisiinsa ja ammutaan alapintaan vahvuudeltaan 30 mm harvalaudoitus. Tällaisten lautojen käyttämisessä on sellainen ajatus, että kun katto myöhemmin levytetään, pitkätkään kipsilevyruuvit eivät yletä puhkaisemaan lautojen toisella puolella olevaa höyrynsulkumuovia.

Toisessa vaiheessa vahvistetaan vinotuennat ja kiinnitetään tukevat nostolenkit elementtien kuljetusta ja asennusta varten. Elementteihin asennetaan eristevilla ja valmiiksi kootut ilmanvaihtoputket. Putkien kokoaminenhan sujuu pöydällä paljon helpommin kuin työmaalla ja samalla ne saadaan eristettyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tavallisesti kattoelementteihin pannaan valmiiksi 300 mm villaa. Tässä tapauksessa sitä laitetaan kuitenkin vain 100 mm, loppu jää puhallettavaksi työmaalla.

Viimeiseksi kattoelementteihin asennetaan aluskate ja ruoteet. Otsalaudat ja räystäänaluslaudat ovat pintamaalausta vaille valmiit, samoin tuulenohjaus- ja tuulensuojalevyt kattotuolien välissä.

Talon mallista, kerrosluvusta ja koosta riippuen lämmöt saadaan päälle päivässä tai kahdessa. Tällä valmistusmenetelmällä on myös suuri vaikutus työturvallisuuden lisääjänä. On aivan eri asia koota kattoelementtejä lattiatasossa tehtaassa, kuin keikkua korkeuksissa työmaalla. Ja asioita voidaan parantaa vielä tästäkin, lupaa Pasi Jussila (PP Elementtirakenne Oy).

"Jatkossa on tarkoitus saada vesikate, kattoturvatuotteet ja rännit jo tehtaalla asennettuna mukaan toimitukseen. Edut kasvavat entisestään: työturvallisuus paranee ja työmaalla suoritettavat tehtävät nopeutuvat ja nopeuttavat siten koko rakennusprosessia. Laatu paranee, kun toiminta työmaalla muuttuu nopeammaksi ja järkevämmäksi. Saadaan aikaan terveempiä taloja", Jussila kertoo.

Lisätietoja: PP Elementtirakenne Oy, Ylihärmä: www.pohjankoti.com

(JKA 14.9.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.