Tuuli oli työntää Onnibusin linja-auton valtatieltä järveen, rantakoivut pelastivat – "Suojelusenkelit matkassa"

Linja-autoyhtiö Onnibusin kaksikerroksinen linja-auto suistui vaarallisesti tieltä Hankasalmella lauantaina. Sään kerrotaan olleen tapahtumapaikalla erittäin tuulinen ja tien jäinen.

Onnibusin linja-auto suistui sillalta rantapenkereelle viime lauantaina Hankasalmella hieman iltapäiväkolmen jälkeen. Ulosajo tapahtui Ysitiellä Kuuhankavesi-järven ylittävällä sillalla Hankasalmella.

– Linja-auto suistui reunakaiteen läpi kovan sivutuulen ja liukkaan ajokelin takia ja jäi nojaamaan rantapenkereellä oleviin puihin, kertoo palomestari Samuli Norvapalo Keski-Suomen pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan tie on ollut juuri kyseisellä paikalla erittäin liukas, muutoin tie on ollut sulaa.

Metsän suojasta aukealle

Norvapalo kuvailee onnettomuuspaikkaa hankalaksi siinä mielessä, että juuri ennen siltaa, tietä reunustaa suojaisa metsä. Silta on puolestaan aukealla paikalla, jossa tuuli tarttuu helposti varsinkin korkeisiin ajoneuvoihin. Kyseinen olosuhteiden muutos voi palomestarin mukaan olla yksi onnettomuuteen johtanut tekijä.  

Norvapalo sanoo, että Kuuhankaveden ylittävä silta on noin 500 metriä pitkä, ja tuulennopeuden olleen tapahtumahetkellä todennäköisesti noin 20 metriä sekunnissa. Myrskytuulen rajaa pidetään 21 metriä sekunnissa.

Nopeusrajoitus alueella on 80 kilometriä tunnissa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Katso animaatio: Näin Kuopion massiivinen auto-onnettomuus tapahtui 0:34
Katso myös: Näin Kuopion massiivinen ketjukolari tapahtui lauantaina – mukana jopa 46 autoa.

Kymmenen matkustajaa kyydissä

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke kertoo, että linja-auton kuljettaja ajoi nopeusrajoitusten mukaisesti, jopa alle rajoitusten.

– Erittäin huonoa tuuria, tietenkin yksikin tällainen onnettomuus on liikaa. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin. Suojelusenkelit ovat olleet matkassa, Helke sanoo.

Linja-autossa oli kuljettajan lisäksi kymmenen matkustajaa onnettomuushetkellä. Poliisin mukaan kukaan kyydissä olleista ei loukkaantunut.

Linja-auto nostettiin ja hinattiin tapahtumapaikalta vielä saman illan aikana noin kello kymmeneltä.

Helke kertoo, että jatkokuljetus linjareitin mukaisesti toteutettiin mahdollisimman pian. Suistunut linja-auto oli matkalla Turusta Kajaaniin.

Linja-auto neljä metriä korkea

Helke, entisenä linja-auton kuljettajana itsekin, kertoo, että tuuli tarttuu OnniBussin neljämetrisiin linja-autoihin yhtä lailla kuin yksikerroksisiin linja-autoihinkin. Yksikerroksiset linja-autot ovat 3,6 metriä korkeita.

Onnibusilla ei juurikaan ole ihmekonsteja vastaavien onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseen.

Helke kertoo, että yksi keino on varoittaa kuljettajia etukäteen mahdollisista vaaran paikoista. Vaihtoehtoisten reittien käyttäminen ei ole kuitenkaan suunnitelmissa.

– Onnibus liikennöi ainoastaan pääväylillä, ja muun muassa Ysitie on sellainen.

Lue myös:

    Uusimmat