Tuula Visa, 80, alkoi käräyttää rakkaushuijareita, kun "amerikkalaiskenraali" lähestyi – yksi seikka yhdistää valtaosaa uhreista

Tuula, 80, kertoo hetkestä, kun hän majoitti 746 000 euroa huijauksessa menettäneen naisen: "Hän oli niin sokissa" 2:30
Videolla Tuula kertoo hetkestä, kun hän majoitti 746 000 euroa huijauksessa menettäneen naisen: "Hän oli niin sokissa"

Helsinkiläinen Tuula Visa päätti hankkia ensimmäisen tietokoneensa noin 14 vuotta sitten. Hankkimisen jälkeen Visa liittyi myös Facebookiin. 

Nämä päätökset ovat vaikuttaneet merkittävästi Visan elämään sen jälkeen. 

Nyt 80-vuotias Visa sai Facebookissa piakkoin liittymisensä jälkeen outoja kaveripyyntöjä. 

– Ensimmäisen viikon aikana amerikkalaisen kenraalin kuvalla 8–9 kaveripyyntöä samalla kuvalla, mutta kaikki eri nimillä, Visa kertoo MTV Uutiset Livessä. 

– Siitä rupesin ihmettelemään, millainen hemmetin vehje tuo netti oikein on. 

Visa tarkasteli ”kenraalien” tilejä ja huomasi, että heidän kavereissaan on varttuneita naisia. 

– Otin näihin mummoihin yhteyttä ja kysyin, onko se normaalia, että saman äijän kuvalla tulee kahdeksan kaveripyyntöä. 

Kahta lukuun ottamatta kaikki havahtuivat huijaukseen. Visa kertoo sanoneensa naisille, jotka eivät uskoneet häntä, että ottakaa sitten yhteyttä, kun heiltä on viety rahat. 

– Ne muuten ottivat yhteyttä, Visa sanoo. 

Viimeisin tapaus perjantailta

Nyt Tuula Visa kertoo jutelleensa noin 4 000 huijatun kanssa, antaneensa heille tukea ja ilmiantaneensa kymmeniätuhansia huijaustilejä, joissa esiinnytään jonkun toisen, tavallisesti julkisuuden henkilön, kuvalla. 

Viimeisin tapaus on perjantailta. Nainen oli ottanut yhteyttä ja kysynyt Visan neuvoa. 

– Hän oli jo lähettänyt 40 000 euroa. Huijari oli ”merillä, tulossa Suomeen ja naimisiin”. Sitten kun torstaina tai perjantaina oli pyydetty 29 000 euroa lisää, nainen soitti minulle. Sanoin heti, että olet huijauksen uhri, Visa kertoo. 

Nainen ei ollut aluksi uskoa, että häntä lähestynyt tili ei olisi aito. 

Visa ryhtyi selvittämään, kenen kuvalla kyseistä naista oli huijattu. Alle tunnin tutkiskelun jälkeen selvisi, että kuva kuului saksalaiselle poliitikolle. 

Visa etsii huijauksissa käytettäviä kuvia huijauksista tiedottavien Facebook-ryhmien avulla. Hänen etsiväkaverinsa käyttää käänteistä kuvakaappausta. 

"Jumalaton pino patjoja"

Tuula Visan auttaminen ei ole rajoittunut pelkästään puhelimessa puhumiseen. Osa uhreista on tullut myös kylään. 

– Minulla on jumalaton pino patjoja soffan päällä parvekkeella. Nostan ne syyskuun lopussa olohuoneeseen, siellä on minun hostellini. 

Visa kertoo, että pahimmillaan hänen luonaan vieraillut uhri oli menettänyt 746 000 euroa sekavan kuvion päätteeksi. 

– Hän oli niin sekava ja sokissa. Sanoin, että hyppää lähimpään bussiin tai junaan ja tulepas nyt tänne. Hän tajusi olevansa todellakin liemessä, että hän on ottanut velkaa 746 000 euroa. Sukulaisilta, lapsuudenaikaisilta koulukavereilta ja kaikilta oli lainattu rahaa. 

Uhri oli viettänyt Visan luona kaksi yötä. Käytännössä Visa kuuntelee uhreja ja juttelee heidän kanssaan. 

– Istumme ruokapöydän edessä vastatusten. Syödään, keitetään kahvia ja mennään välillä saunaan. 

Visa kertoo, että kaikilla huijausten uhreilla puhuminen asiasta on hyvin vaikeaa. 

– He sanovatkin, että ”olet heidän ikäisensä, on niin helppo puhua. Sinä et tuomitse”. Heille on suuri helpotus, että he saavat puhua, Visa kertoo. 

Useat huijatut ovat leskiä

Tilanne ei ole helppo myöskään auttavalle osapuolelle. Miten kohdata ihminen, joka on pahimmassa tapauksessa pilannut elämänsä ja lähettänyt satojatuhansia euroja ulkomaille. 

– Se oli aluksi vaikeaa, kun en mahtanut millään käsittää, että ihmistä voi niin paljon huijata. Mutta nyt se on melkein jokapäiväistä. 

Visan mukaan hänen tietoonsa tulevat uhrit ovat noin 70–80-vuotiata ja yhä useammin leskiä. 

– Kun vuosikymmeniä naimisissa ollut ihminen pamahtaa yksinäiseksi, niin se on suurin syy tulla huijatuksi. Mutta kyllä sama henkilö on tullut huijatuksi viisikin kertaa. 

Tärkeät toimet

Visa kehottaa kaikkia huijauksen uhreja hankkimaan Asiakastieto Oy:stä Oma luottokielto -merkinnän, joka tekee henkilötietojen käytöstä luotonhaussa erittäin hankalaa ilman, että henkilö tietää siitä.

Lisäksi Visa kehottaa tekemään rikosilmoituksen ja kuolettamaan menetetyt asiakirjat, kuten passin tai luottokortin. Pankille ja muille asianosaisille ei kannata kierrellä asian kanssa. 

– Kannattaa kertoa rehellisesti, mitä on tapahtunut, eikä yhtään tippaa kaunistella sitä, eikä vedota mihinkään leskeyteen. Se on tapahtunut, mikä on tapahtunut, ja se on rikos. 

Visa myös painottaa, että he, joiden kuvilla huijataan, ovat täysin syyttömiä ja myös uhreja. 

Mitä voisi tehdä?

Vuosien mittaan Tuula Visalla on kertynyt paljon kokemusta uhrien auttamisesta, ja hänelle on kehittynyt myös näkemys siitä, mitä asialle pitäisi tehdä. 

Visa arvostelee kovin sanoin Suomen viranomaisia ja huijauksiin liittyviä toimijoita. 

– Näin lällärikamaa täällä on: poliisit, pankit ja kaikki viranomaiset, rikosuhripäivystys ja kaikki helvetin päivystykset, jota tässä rahoitetaan auttamaan ja tukemaan. Paskanmarjat.

Visan mukaan Suomeen pitäisi saada järjestelmä, jossa pystyttäisiin estämään yksinäisten rahasiirrot ulkomaille. 

– Pankit olisi koulutettu niin, että rahaliikenne menisi ainoastaan pankin kautta. Nämä henkilöt kutsuttaisiin pankkiin puhutteluun: ”Onko tämä ihan oikea paikka, minne rahaa lähetät? Rahan osoite on Nigeria”, vaikka he luulevat lähettävänsä komealle kenraalille jollekin sotatoimialueelle. 

Lopuksi Visa antaa vielä yhden neuvon.

– Jos olet epävarma, minulle voi soittaa numeroon 044 3570994. Soittakaa rakkaat ihmiset ennen kuin rahasiirrot alkavat. 

Päivitetty 17.7.2023 klo 8.35: Korjattu ensimmäisen väliotsikon alla olevaa kappaletta. Tuula on jutellut huijatujen ei huijarien kanssa, kuten jutussa aiemmin luki. 

Tuula Visa, 80, käräyttää rakkaushuijareita ja auttaa niiden uhreja – kaikki alkoi "amerikkalaiskenraalin" lähestymisestä 9:46
Katso Tuula Visan koko haastattelu! 

Huijauksilta on mahdollista suojautua muutamalla muistisäännöllä:

  • Varo viestejä ja muita yllättäviä yhteydenottoja, jotka kehottavat sinua toimimaan tai jotka sisältävät linkkejä.
  • Varmista, että yhteydenotot tulevat oikeasti sieltä, mistä ne vaikuttavat tulevan. Kirjaudu palveluihin turvallista reittiä pitkin: kirjoita palvelun suora osoite selaimen osoiteriville tai siirry palveluun tallentamasi kirjanmerkin kautta. Älä käytä hakukoneiden tarjoamia linkkejä. Jos palvelua voi käyttää sitä varten tehdyn sovelluksen avulla, käytä sitä.
  • Varoita huijauksista myös muita: läheisiä, tuttuja ja työkavereita. Tee rikosilmoitus poliisille ja ilmoita huijauksista myös Traficomin Kyberturvallisuuskeskukseen.

Lue myös:

    Uusimmat