Poliisi varoittaa uudesta huijauksesta: Älä mene lankaan, viestin takana ei ole lapsesi

Yhä useampi joutuu huijatuksi tietämättään 10:04
Katso myös: Huijausviestit ja -puhelut yleistyvät – identiteettivarkaus voi johtaa tuhansien eurojen menetyksiin.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tutkii kymmeniä tapauksia, joissa huijari pyrkii esiintymään henkilön lapsena tavalla tai toisella.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteen mukaan petoksien taustalla on usein esimerkiksi tällainen tarina: Äiti saa tekstiviestin lapselta, jonka puhelin on kastunut ja nyt tarvittaisiin rahaa. Puhelin ei kuitenkaan todellisuudessa ole kastunut.

Tällaisten yritysten lisäksi huijari saattaa lähettää lapsen nimissä viestin ilmoittaen puhelinnumeron muuttumisesta. Tämän jälkeen vanhempaa pyydetään siirtämään rahaa annetulle tilille, koska lapsella on pankin kanssa ongelmia. Huijari kertoo tarvitsevansa rahaa, koska hänellä on vaikeuksia maksaa lainaa ja pankkitunnukset ovat kastuneessa puhelimessa. 

Huijarit ovat käyttäneet rahaa pyytäessään sekä ulkomaisia että kotimaisia tilejä. 

Poliisin mukaan huijausten uhreja on ohjeistettu merkitsemään maksun saajaksi täysin vieraan henkilön nimi. Uhrit ovat silti uskoneet pyynnön oikeellisuuteen. 

Suomalaisten varat ovat viimeaikaisissa tapauksissa päätyneet lopulta perinteisenä valuuttana tai kryptovaluutoiksi muutettuina ympäri Eurooppaa. 

Poliisi kertoo tiedotteessaan kymmenien länsiuusimaalaisten menettäneet huijausten vuoksi suuria summia rahaa. Rahaa on ehtinyt siirtyä huijarien haltuun tuhansia euroja ennen kuin uhrit ovat keskustelleet asiasta omien lastensa kanssa. Joissakin tapauksissa on kyse jopa useista kymmenistä tuhansista euroista. 

Rikosilmoitus kannattaa

Mikäli huomaa tulleensa huijatuksi, poliisi ohjeistaa ottamaan välittömästi yhteyttä pankkiin, josta rahat on siirretty ja kertomaan asiasta. Tämän jälkeen tulee tehdä poliisille rikosilmoitus. 

Poliisin mukaan rikosilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet varojen takaisin saamiseksi ovat pienet. Näin poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia.

Lue myös:

    Uusimmat