Tutkitusti tehokkaat aamiaisvinkit painonpudottajalle

Haluatko nauttia täyttävän aamiaisen, mutta karistaa samalla kiloja? Lue aamupalavinkit, joiden avulla saat vaa'an lukemat putoamaan.

Jos yrität pudottaa painoa, on fiksua panostaa aamun ensimmäiseen ateriaan. Pääse tavoitepainoon nopeastikin näillä tutkitusti tehokkailla ja samalla herkullisilla vinkeillä.

Valitse suuret murohiutauleet

Koolla on väliä. Penn Staten tutkijat murskasivat muroja ja tekivät näin neljän eri kokoisia hiutaleita. Kun murot olivat pienempiä, tutkimukseen osallistuneet aliarvioivat niiden sisältämät kilokalorit ja söivät enemmän. Joten jos murot ovat ehdoton aamiaisvalintasi, valitse suuria hiutaleita, jotta tulisit nauttineeksi vähemmän – et huomaa eroa kylläisyydessä.

Kaura karistaa kilot

Kauraleseiden syöminen aamupalalla on viisas valinta. Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan yksi kauraleseiden tärkeimmistä ravintoaineista, kuitu, auttaa pitämään kylläisempänä pidempään, mikä tarkoittaa, etteivät yllättävät mieliteot häiritse päivääsi. Toisessa tutkimuksessa ne ihmiset, jotka söivät kaurapuuroa olivat kylläisempiä kuin ne osallistujat, jotka söivät yhtä paljon kilokaloreita sisältävän annoksen muroja.

Isompi aamupala

Isompi aamiainen saattaa tarkoittaa, että tulet nauttineeksi enemmän kilokaloreitakin, mutta se tarkoittaa myös tehokkaampaa painonpudotusta. Jokin aika sitten tehty tutkimus paljasti, että kun syö päivän kaloripitoisimman ateriansa aamulla ja keventää iltaa kohden muita aterioita, pudottaa enemmän painoa kuin päivällisellä eniten kilokaloreita nauttivat. Tämä johtuu luultavasti siitä, että aineenvaihdunta on tehokkaimmillaan aamupäivällä.

Proteiinit heti aamusta

Ruokahalun saa talttumaan ja mieliteot karkottuvat, kun aamun ensimmäinen ateria sisältää runsaasti proteiinia. Eräässä tutkimuksessa ne osallistujat, jotka söivät runsasproteiinisen aamupalan raportoivat olevansa vähemmän nälkäisiä ja syöneensä vähemmän herkkuvälipaloja päivällisen jälkeen kuin muunlaisen aamiaisen nauttineet.

Kananmunilla paino putoamaan

Erään tutkimuksen mukaan kaksi kananmunaa aamupalalla nautittuna johtaa tehokkaampaan painonpudotukseen kuin aamiaisrinkelin syöminen. Kananmunan proteiini auttaa nimittäin pitämään olon kylläisenä.

Paahtoleivän päälle maapähkinävoita

Eräs helpoimmista aamupaloista on maapähkinävoilla kuorrutettu paahtoleipäviipale. Se on myös yksi terveellisimmistä. Purduen yliopiston ja brasilialaisen Vicosan yliopiston tekemässä tutkimuksessa huomattiin, että niillä osallistujilla, jotka söivät tällaisen aamupalan, oli korkeammat kylläisyyshormonitasot kuin muroaamiaisen jälkeen. Lisäksi heidän verensokeritasonsa nousivat maapähkinöitä sisältävän aamiaisen jäljiltä vähemmän myös hiilaripitoisen lounaan jälkeen. Kylläisempi olo kestikin aamiaisen jälkeen jopa 8–12 tuntia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maapähkinävoissa on rutkasti kilokaloreita, joten kaksi ruokalusikallista riittää.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat