Mainos

Tutkimus: Yli puolet myrkytykseen kuolleista oli käyttänyt reseptittömiä lääkkeitä

Ilman reseptiä hankitut lääkkeet ovat mukana suurimmassa osassa myrkytyskuolemista, kertoo Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore tutkimus.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Suomessa vuosina 2011–2013 tehtyjä oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia. Aineistoon otettiin mukaan 2 974 vainajaa, joista oli tutkimuksissa löydetty vähintään yhtä 14:stä tutkimukseen valitusta lääkeaineesta.

Tieto lääkemääräyksistä saatiin Kelasta, ja tietoja yhdistämällä saatiin selvitetyksi, mitä reseptilääkkeitä henkilö oli asianmukaisesti hankkinut viimeisen elinvuotensa aikana.

– Joka toisessa tutkitussa tapauksessa vainajasta löytyi yhtä tai useampaa lääkeainetta, jolle ei löytynyt lääkärin antamaa lääkemääräystä, kertoo Helsingin yliopiston oikeuskemian professori Ilkka Ojanperä tiedotteessa.

Myrkytykseen kuolleiden keskuudessa osuus oli vielä suurempi, sillä peräti 71 prosentilla todettiin lääkkeiden reseptitöntä käyttöä. Yleisimmät ilman reseptiä käytetyt lääkkeet olivat opioidilääkkeet fentanyyli, tramadoli ja oksikodoni sekä rauhoittavat lääkkeet pregabaliini ja alpratsolaami.

Kuolinsyystä riippumatta reseptitön käyttö oli hyvin yleistä henkilöillä, joilla oli todettu huumeiden tai lääkkeiden päihdekäyttöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.